Nog meer tentamens, Antoine en recept voor vinaigrette

Het leren gaat door en de tentamens zijn nog steeds niet voorbij, maar inmiddels weet ik wel wat een pantserwagen in het Frans is (un blindé) en dat de Rambofilms uit de jaren tachtig Reagans visie op de Vietnamoorlog ondersteunden. In de lessen Franse geschiedenis kwamen fijne foto’s en filmpjes langs, die meteen weer deden verlangen naar Frans eten.
Misschien een beetje indirect, want deze Antoine zingt niet over eten maar over lang haar, maar het is zeker vermakelijk.

Een Frans recept vandaag, en wel voor vinaigrette (dressing), waarvan elke sla en groente opknapt. Dit was overigens het eerste dat ik leerde in de keuken, dus ik ben inmiddels wel ervaren, al zeg ik het zelf:).

Neem een flinke lik mosterd (gladde of grove kan allebei), een goede snuf zout, wat azijn (wijn/sherry/balsamico), een drupje water, eventueel wat suiker en veel olijfolie. De hoeveelheden liggen aan je smaak, maar kijk goed of het “werkt” wat je doet. Als de verhouding olie/water (en dus ook: olie/mosterd of olie/azijn) klopt, wordt de vinaigrette tijdens het mengen al snel een soort dikke massa. En dan is ie goed.Image

Waar gebruik je hem op: Crudités (letterlijk rauw): koude voorgerechtjes van rauwe groenten, uiteraard ook als bijgerecht te eten.

  • Ten eerste natuurlijk groene sla die je ook weer kan opsieren met van alles (ui, tomaat, olijven, ga maar door).
  • Snij tomaten in mooie dunne plakjes, snipper een ui over en maak een extra sterke mosterdvinaigrette.
  • Blokjes biet met wederom een ui en veel mosterd in de vinaigrette.
  • Linzen zijn ook erg lekker met flinters rode ui en weer die mosterdvinaigrette (zie de foto boven, afgelopen zomer at ik heel veel linzensalades).
  • Ga zo maar door: komkommer, maïs, radijsjes.
  • Niet rauw, wel erg Frans: ‘Poireau au vinaigrette’: snij een prei in stukken van ongeveer 7 cm (alleen het wit) en kook ze (bind er elastiekjes om, anders vallen ze uit elkaar) in zout tot hij gaar is. Laat afkoelen en giet er vinaigrette over. Op deze foto hadden ze de twee briljante Franse voorgerechten gecombineerd: poireau au vinaigrette en oeuf au mayonnaise: kook eieren en geef er mayonaise bij, délicieux! Recept voor zelfgemaakte mayo komt ook nog een keer, maar tijdens tentamens even niet. Overigens hebben ze bij sommige supermarkten (zoals de Dekamarkt) Franse mayonaise, die is bijna net zo lekker als zelfgemaakte.Image
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s