Recept Charlotte met frambozen en aardbeien

Deel twee in de trilogie Charlotte! Vandaag is het tijd voor de echte, de uitgebreide, de weekendversie. Voor wie deel één niet heeft gelezen en schrikt van het recept, maak je niet ongerust, binnenkort komt er een makkelijke studentenversie.

Nodig (4 personen):

 • 4 blaadjes gelatine
 • 400 gram aardbeien en/of frambozen, diepvries is nu het handigst en lekkerste. Laat wel eerst ontdooien.
 • 100 gram kwark
 • 50 gram poedersuiker
 • 2 eiwitten en een mini-snufje zout
 • beetje boter
 • ongeveer 20 lange vingers
 • een ronde puddingvorm of hoge schaal zonder ribbels

Doe de blaadjes gelatine in een diep bord met koud water en laat staan tot ze zacht zijn. Pureer een gedeelte van het fruit met een keukenmachine of blender. Meng dit en de rest van het (hele) fruit met de kwark en de suiker tot een homogene massa en verwarm die in een pannetje tot het warm is (laat niet koken!). Meng er de zachte gelatine door. Zet na een half uur in de koelkast en laat dan nog anderhalf uur staan.

Scheidt de eieren (dat is niet lastig, maar als je niet weet hoe het moet: http://www.youtube.com/watch?v=VFEijjXoBag) en klop de eiwitten. Het is heel belangrijk dat het eiwit niet met vet in aanraking komt, dus zorg dat je kom, garde/mixer en handen schoon zijn. Een klein snufje zout helpt bij het kloppen. Het makkelijkst is met een elektrische klopper, maar met de hand gaat het ook. Ga door tot het eiwit stijf is.  Meng voorzichtig met een spatel de frambozenmassa door het eiwit, niet roeren!

Smeer wat boter tegen de binnenkant van de vorm, dan kan je de charlotte straks beter storten. Bouw de rand vol met lange vingers die je aan de binnenkant een klein beetje nat hebt gemaakt (suikerlaagje aan de buitenkant); laat de bodem vrij. Schep de mousse in de vorm, schud een beetje om alles goed te verdelen en laat de charlotte minimaal drie uur opstijven in de koelkast.

Waarschijnlijk steken de lange vingers boven de mousse uit, die kan je er na afloop vanaf snijden (anders blijft hij straks niet staan). Om te storten hou je de vorm heel even in heet water, zodat de boter die de lange vingers vasthoudt, smelt. Na het storten mag het lint eromheen, en kan je hem nog verder versieren met meer fruit.

ImageTrouwens:

 • Ik neem diepvriesframbozen omdat die een stuk goedkoper zijn dan verse en dit seizoen nog lekkerder ook. Wie weet kan je in de zomer weer verse gebruiken, als het ooit zomer wordt.
 • Om nog even door te gaan op Charlotte als culinaire naam en als je me toestaat het begrip wat ruimer op te nemen: ik heb uit betrouwbare bron vernomen dat er een Poolse appeltaart is die Szarlotka heet.
 • Je kan de ui sjalotje (échalote) ook wel meetellen, vind je niet?
Advertisements

One thought on “Recept Charlotte met frambozen en aardbeien

 1. Naamgenote, wat leuk dat je de Charlotte maakt. Wil deze ook voor mijn verjaardag maken, had al recept van je vader in gedachten die hij met jou maakte maar nu maak ik deze, probeer hem uit…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s