Liefde voor frambozen en recept Charlotte voor studenten

Ik heb een grote liefde voor frambozen. Kent iedereen het prachtige fragment uit Le fabuleux destin d’Amélie Poulain waarin Amélie frambozen van haar vingers snoept? Hier de kokende student die hetzelfde deed in Londen, vorig jaar.528065_3780744763445_1989040247_n

Het is nog niet het goede seizoen voor verse frambozen, maar in de vriezer heb je ook prima frambozen. Die gaan we gebruiken voor de de afsluiting van de reeks Charlottes: de studentenversie!
Zelf bedacht door het idee van een Charlotte en van een Zuppa inglese te combineren. Je hebt geen aparte vorm nodig omdat we hem niet storten (ik maakte hem in een klein pannetje, maar het kan ook in een kom, zorg dat je lange vingers enigszins rechtop aan de zijkant kan krijgen). Het lekkere van deze versie is dat je de bovenkant van de lange vingers knapperig blijven en je ze ook opeet: je hoeft ze niet af te snijden, omdat je hem niet stort. Er zit geen gelatine in en je hoeft geen eiwitten te kloppen. Wat gaat er wel in:

Nodig (3-4 personen):

  • 2 bakken diepvriesframbozen
  • 250 ml melk (dus ongeveer een half halveliterpak, als je geen maatbeker hebt)
  • een zakje vanillesuiker
  • 3 eidooiers
  • 60 gram suiker (ongeveer 4 eetlepels)
  • 25 gram bloem (ongeveer 2,5 eetlepel)
  • Lange vingers (ongeveer een half pak)

Warm de melk op maar laat hem niet koken. Haal van het vuur en doe de vanillesuiker erbij.
Scheidt de eieren om de dooiers over te krijgen (wederom: het is niet lastig, maar als je niet weet hoe het moet: http://www.youtube.com/watch?v=VFEijjXoBag) en mix ze met 3 lepels suiker. Mijn garde was even uitgeleend dus ik kan beloven dat het zelfs met een vork lukt. Ga zo’n vijf minuten door en doe dan de bloem erbij en blijf kloppen. Vervolgens kan de melk erbij en mag het mengsel in het geheel weer op het vuur, waar je moet blijven roeren tot het gebonden is (ik zou zeggen, een minuut of tien). Haal van het vuur. Dit heet trouwens banketbakkersroom

Verwarm nu een pak frambozen met de overgebleven lepel suiker en duw ze een beetje stuk met een vork of spatel.

ImageMaak nu de kom of het pannetje klaar met de lange vingers: ze moeten rechtop tegen de rand staan, met de suikerkant naar buiten. Bedek de bodem ook met een paar vingers. Misschien een beetje puzzelen, het kan helpen als je een klein kwakje banketbakkersroom op de bodem legt.

Voeg de warme frambozen en de helft van de koude frambozen bij de banketbakkersroom en meng een beetje (het hoeft niet egaal te zijn). Doe in de vorm en bekroon met de rest van de koude frambozen.

Bedek met plasticfolie en laat in de koelkast staan tot je het opeet.

Ik blijk nog geen held in het maken van eetfoto’s: ze zijn wat wazig. Maar dit is het idee.Image

Trouwens:

  • Om nog verder te gaan op het thema Charlotte-culinair: ken je de witte kapjes die je op moet in fabrieken of onder een cap als je gaat paardrijden. Een beetje dubieuze eer, maar ook die heten Charlottes in Frankrijk.
  • Als er nog iemand is die een culinaire betekenis van Charlotte weet hoor ik het graag. Wie heeft er nog meer een culinaire naam? Ik ben benieuwd!
Advertisements

2 thoughts on “Liefde voor frambozen en recept Charlotte voor studenten

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s