Week van de lasagne en recept groentelasagne

Aanstaande week zal in het teken komen te staan van toch wel een van de populairste gerechten in deze tijd. Kijk in je oude vriendenboekje en kijk wat klasgenootjes bij ‘lievelingseten’ hadden staan. Grote kans dat er een paar keer lasagne bij staat, tussen de patat en pannenkoeken. Ik ben zelf ook een grote liefhebber van lasagne en besloot er daarom maar liefst een week aan te besteden. Zo komen de originele, een groentevariant en een armeluiversie voorbij. 

En ook de studenten die geen oven hebben (zoals ikzelf), is het weer een reden om langs je buur te gaan.

Vandaag groentelasagne. Het is een van de eerste dingen die ik zelf maakte, dus inmiddels ziet-ie aardig in mijn vingers. Het originele recept kreeg ik van Mieke, inmiddels is dit mijn versie geworden.Image

Nodig (4-5 personen):

  • ongeveer 10 vellen gedroogde lasagne
  • 1 wortel 
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 blik tomaten
  • zakje geraspte kaas
  • 2 el. bloem
  • 2 el. boter
  • bouillonblokje (paddenstoelen/kruiden)
  • zout, peper, oregano (of tijm/rozemarijn), chilipoeder

Hak de groenten apart fijn. Als je een keukenmachine of staafmixer-met-bakje hebt kan het daar in, maar ga niet te ver, het moeten herkenbare stukjes blijven. Bak de groente in een braadpan met olijfolie (in de volgorde van de ingrediënten, steeds met ongeveer 5 minuten ertussen). Voeg de tomaten toe en plet ze kapot. 

Breng op smaak met zout, peper, oregano en eventueel chilipoeder. Proef of er een beetje suiker bij moet (wederom: euroshopper tomaten in blik zijn prima, maar een beetje zuur). Laat pruttelen met deksel.

Maak de kaassaus: doe de bloem, boter in een pannetje en blijf roeren. Voeg een halve liter kokend water, het bouillonblokje en de helft van de kaas toe. Roer tot het glanst. Het moet niet erg dun zijn, voeg eventueel meer bloem of water toe.

Maak nu de lasagne: giet een straaltje olijfolie in een ovenschaal om hem in te vetten. Hou de vellen even onder de kraan en leg ze dan in een ovenschaal. Hierover de groentesaus, pasta, kaassaus, enz. Eindig met de kaassaus en strooi de rest van de kaas erover. 

Drie kwartier op 180 graden in de oven, eerste halfuur met zilverfolie. Image

Trouwens:

  • Hou je vooral niet aan de groente die ik opgeef, alles is er lekker in! Aubergine, champignons, prei….

 

Advertisements

One thought on “Week van de lasagne en recept groentelasagne

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s