Recept klassieke lasagne en een klein beetje geschiedenis

Waar komt lasagne eigenlijk vandaan? De luie mens kan tegenwoordig ook onderzoek doen zonder de deur uit te gaan: een deel van het boek ‘Pasta: the story of a universal food’ staat online op googlebooks9780231124423_p0_v1_s260x420
In het hoofdstuk ‘Lasagne, the original dough sheet’ (leuke titel) staat dat het woord lasagne afgeleid is van ‘laganum’, dat ‘dunne laag deeg’ betekent. In de 14e werd er met het woord ‘lasagne’ ook enkel een dunne lap deeg bedoeld, die al dan niet gesneden, gekookt, gebakken of in lagen gebruikt kon worden. Vanaf de 15e eeuw werd de term lasagne steeds meer gebruikt zoals we het nu kennen: lappen deeg die gekookt worden.
In de rest van het hoofdstuk wordt verteld hoe andere vormen pasta zich ontwikkelden, lees vooral, het is erg interessant.
Maar misschien ben ik iets te ambitieus voor niet-culinair-geschiedenis-geïnteresseerde studenten die gewoon een lekkere lasagne willen maken.. We gaan snel over naar het recept.

Vandaag is het tijd voor de klassieke lasagne, met gehaktsaus en bechamel. Overigens ook goed te doen voor vegetariërs, de jumbo en ekoplaza verkopen gehackt van de vegetarische slager!

Nodig (4 personen)

 • 500 gram lasagnebladen
 • 300 gram gehakt
 • 1 blik tomaten
 • 1 ui, 1 stengel bleekselderij, 1 wortel, 1 teen knoflook
 • zout, peper, olijfolie, oregano (of tijm/rozemarijn), laurierblad
 • Scheut rode wijn
 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem
 • 500 ml melk
 • Geraspte (parmezaanse) kaas
 • Boter

Snij de groenten en bak ze in olijfolie in een hapjes- of braadpan met deksel. Ik vind het lekker om de stukjes niet te klein te hebben, maar dat moet je zelf bepalen. Voeg na een minuut of tien het gehakt erbij en bak tot het rul is, voeg dan de tomaten toe en druk ze stuk. Voeg het zout, de kruiden en de wijn toe en laat pruttelen.

Maak de bechamelsaus: smelt de boter in een pannetje en voeg de bloem toe: roer tot het een gladde massa is. Giet er al roerend scheutjes melk bij. Zet het vuur laag en blijf af en toe roeren. Voeg zout en peper toe.

Vet een ovenschaal in met boter en maak een laag met vellen lasagne, die je even onder de kraan hebt gehouden. Maak lagen: gehaktsaus-pasta (onder de kraan houden)-bechamel-pasta, etc. Eindig met een laag bechamel en doe hier de geraspte kaas bovenop, met een paar klontjes boter.

Zet een half uur met zilverfolie op 180 graden in de oven en daarna nog eens tien minuten zonder folie.

Trouwens:

 • Nog twee leuke platen in het kader van geschiedenis van de pasta. Deze komt uit de XIVe eeuw, de rechter vrouw rolt het pastadeeg uit, te linker hangt slierten te drogen.

553px-6-alimenti,_pasta,Taccuino_Sanitatis,_Casanatense_4182.

 • Dit is een pastafabriek in Napels, rond 1900, waar de pasta buiten te drogen hangt. tesztatortenelem-2
Advertisements

6 thoughts on “Recept klassieke lasagne en een klein beetje geschiedenis

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s