Culinaire tips

Even een rijtje culinaire studententips.

Het weekend van de rollende keukens
Als je in Amsterdam woont (of in de buurt), ga dan vanavond of morgen naar het weekend van de rollende keukens in het Westerpark. Oké, het was vorig jaar leuker omdat er toen geen regen en wel zon was, maar het principe blijft fantastisch. Alles dat kan rijden/rollen (auto’s, caravans, campers), mag op het terrein gaan staan en zijn eten verkopen. Niet helemaal studentenprijzen, maar als je alles deelt valt het best mee (en dan kan je veel proeven). Ik was er donderdag en at onder andere bij het kraampje van 15 (restaurant van Jamie Oliver) ravioli met een eidooier erin. Het water loopt nu weer in mijn mond. Bij de keuken van het afgedankte dier namen we bitterballen van gans, die afgeschoten waren bij Schiphol. Vanavond ga ik weer, regen of niet!

Image

Een studentenkortingsite
Ik at vorige week bij een Ethiopisch restaurant een driegangenmenu voor 8 euro, via de kortingssite AmigoAmigo. De helft van de keren bieden ze sushi of sportabonnementen aan, maar soms zit er een leuke restaurantaanbieding bij, zoals dus dit Ethiopische etentje. Als je je aanmeldt op de site krijg je elke dag een mail met een aanbieding. Je kan ook nog bij groupon kijken – niet speciaal voor studenten.

Culinaire films
Ik word er erg blij van: films kijken die over eten gaan. Ik ken er een aantal, maar niet erg veel dus houd me aanbevolen voor tips! Hier zijn de films die ik zeker de moeite waard vind.

 • Chocolat (2000): een vrouw opent een chocoladewinkel in een Frans dorpje. Juliette Binoche, Johnny Depp en chocola, wat wil je nog meer.Image
 • Toast (2010): over de jeugd van de Britse chef Nigel Slater, liefde voor eten spat van het scherm. En Helena Bonham-Carter zit erin. Als gemene, maar goed-kokende stiefmoeder.
 • Ratatouille (2007): animatie over een rat die ongelofelijk van eten en koken houdt. Moet elke culiliefhebber gezien hebben.
 • La cuisine au beurre (1963): een doodgewaande man keert terug naar zijn restaurant en merkt dat er veel veranderd is. Er wordt met bòter gekookt in plaats van olijfolie! Bovendien is zijn vrouw met een ander.Image
 • Julie & Julia (2009): een blogster die recepten van de Amerikaanse Julia Child maakt. De mooiste stukken in de film zijn die over Child zelf, gespeeld door Meryl Streep
 • Willy Wonka & the Chocolat Factory (1971) en Charlie & the Chocolat Factory (2005): geen uitleg nodig lijkt me? Zowel: KIJK de film en LEES het boek. Snel.

Image

Ièts anders, wel leuk:

 • Sweeney Todd (2007): horrormusical waarin mensenvlees in pasteitjes verwerkt worden. Met wederom Johnny Depp en Helena Bonham-Carter.
 • De groene slagers (2003): Deense film waarin twee slagers mensenvlees als kip verkopen.

Zelf niet gezien, maar nog wel op mijn lijst:

 • Big night (1996)
 • Babettes feast (1987)
 • La grande bouffe (1973)
Advertisements

5 thoughts on “Culinaire tips

 1. La Grande Bouffe is een prachtige film, maar zou ik niet onder de eetfilms scharen; als je deze gezien hebt, blief je voorlopig helemaal niks meer… Maar Big Night moet je onmiddellijk gaan zien!! Je mag ‘m van me lenen als je wilt?

 2. Babettes feast (1987) en Tampopo (Jûzô Itami) zijn ook prachtig!
  En…we komen net terug van de rollende keukens; je advies voor de ravioli was super.
  Dank.

 3. Ook leuk zijn:

  Estômago (2007), over een arme Braziliaanse jongeman die als kok gaat werken, verliefd wordt, en in de gevangenis belandt.

  Delikatessen (1991), een oude film van Jean-Pierre Jeunet. Beetje macaber en niet zo licht als Amelie Poulain, maar wel een aanrader als je van zwarte humor houdt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s