Bologna deel I: recept simpele fusilli met groenten en tonijn

Het was wat stil bij dekokendestudent, door tentamens en andere bezigheden, maar nu komt het allemaal weer goed! Afgelopen week was ik in Bologna en dat zal zeker inspiratie geven voor weer nieuwe blogs, recepten en verhalen.
Wat is Bologna een ongelofelijk leuke stad! Het is er propvol studenten, die door de straten lopen, in cafés zitten en vooral het studentenplein Piazza Verdi bevolken, dat permanent ‘bezet’ is door studenten; al is het een beetje onduidelijk wat daarmee bedoeld wordt.
Als arme studenten hadden we geen hotel genomen, maar besloten te gaan couchsurfen. We kwamen terecht in een chaotisch en gezellig studentenhuis, waardoor we een beetje deel werden van de stad en er niet slechts van een afstandje naar keken. De perfecte manier van vakantievieren dus! Ook culinair gezien weer leerzaam, zo zag ik de kleine Siciliaanse en o-zo-Zuid-Italiaanse Faya de laatste dag lunchen: ze nam een stukje stokbrood met olijfolie en kikkoman sojasaus. Die olijfolie kende ik wel, maar met soja was nieuw voor me.
De eerste avond kookte Luca voor het hele huis. Luca, een grote stevige jongen uit Napels die mijn hart stal: niet alleen omdat hij heerlijk kookte maar ook omdat hij Mary Poppins luisterde onder het douchen.

Mijn versie van Luca’s simpele, heerlijke pasta (4 pers)

– 400 gram fusilli (of andere korte pasta)
– 1 courgette
– 1 wortel
– 1 ui
– Half blikje tonijn op olie
– Veel olijfolie
– Zout

Zet een grote pan water met genoeg zout op.
Snij de ui fijn en rasp de courgette en wortel. Als je geen grove rasp hebt, kun je ze ook fijnsijden. Bak de groenten zachtjes in een flinke scheut olie en voeg zout en de tonijn toe.
Kook de pasta al dente (dus niet te lang!!), bewaar een kopje kookwater en giet af. Meng met de groenten, tonijn (zonder olie) en eventueel wat extra kookwater of olijfolie.

Less is more in dit gerecht, er is vrij weinig vulling op het geheel, maar dat hoort. De pasta heeft genoeg smaak door het zout en de olijfolie. 

Uiteraard zullen er meer gerechten en verhalen uit Bologna volgen. En foto’s.

Advertisements

3 thoughts on “Bologna deel I: recept simpele fusilli met groenten en tonijn

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s