Als kok in Frankrijk en recept Tarte Tatin

De kokende student vanuit Frankrijk! Niet studerende, maar des te meer kokende. En etende. En drinkende. Het voordeel van ouders met een huis in Frankrijk is dat al het geld op kan gaan aan eten en wijn (en benzine). Een kleine greep uit het repertoire: boeuf bourguignon, schar met beurre blanc, tomatentaart, crème caramel, pasta met verse pesto, ravioli met boter en salie en tarte tatin. Dit alles uiteraard in fijne samenwerking met kookbuddy Jesse en opeters (en afwassers) Aimée, Lisette en Quint.ImageTussen het koken door las ik, en wel een heel fijn culinair boek. Wie kent Bart van Loo niet? De enthousiaste Vlaming die elke maand in de Wereld Draait Door kwam om te vertellen over chansons blijkt ook een passie voor de Franse keuken te hebben en heeft daar ‘Als een kok in Frankrijk’ over geschreven (zie leuk filmpje). Eerst vertelt hij over de Franse culinaire geschiedenis, daarna behandelt hij klassieke gerechten aan de hand van Franse literatuur en als laatst heeft hij nog wat grappige gedachtespinsels, zoals een stuk over de kannibalenkeuken (met boerenpaté met een heuse boer, gegratineerde bijziende en heilige op de gril). Het boek leest als een trein en heeft een boel heerlijke uitspraken die je leuk in gezelschap kan opdragen. Voor de vriendin die dol is op chocolade: ‘Geprezen zij de chocolade die, na heel de wereld doorkruist te hebben, bij de gratie van haar glimlach smeltend sterft in de smakelijke kus van een vrouwenmond’ (Brillat-Savarin 1825). Het is jammer dat Van Loo schrijft dat Marie-Antoinette het hongerige Parijse gepeupel dat om brood schreeuwt, toesnauwt ‘om dan maar brioche te eten’. Het is toch wel bekend dat de koningin dit waarschijnlijk niet heeft gezegd (vandaag kwam ik erachter dat er zelfs een wikipediapagina over is!)

Ook het verhaal van de gezusters Tatin, de uitvindsters van de briljante taart, komt voor in het boek. De twee hadden een restaurant en een zuster vergat op een dag het deeg in de appeltaart. Caroline Tatin legde daarom maar een plakje deeg op de appels, die al aan het karamelliseren in de oven waren, en keerde de taart bij het serveren om.

Image     Tarte Tatin (4 personen)

  • 5 appels (niet te zoet, granny smiths zijn oké)
  • 1 pakje bladerdeeg, ontdooid
  • 80 gram suiker
  • 50 gram boter, in klontjes 

Schil de appels en snij ze in plakjes. Als je een vorm gebruikt die op het vuur kan is dat handig, anders kan je eerst een koekenpan nemen. Doe hier (of in de vorm) de suiker, boter en appel in en zet op hoog vuur. Als je al de vorm gebruikt, moet je de appels alvast mooi neerleggen. Zodra de boter gesmolten is,  zet je het vuur laag. Druk de appels zachtjes in de beginnende karamel en wacht ongeveer een kwartiertje, tot de karamel bruin is. Blijf opletten dat het niet zwart wordt!
Doe het geheel in een vorm als je net een pan gebruikte en doe het netjes, want straks kan je de appels zien.
Leg het bladerdeeg over de appels en druk aan de zijkanten aan.
Zet 30 minuten in een oven op 180 graden. Haal eruit en keer om op een bord of een plank. Hij is vooral warm lekker, met wat crèmeof een bolletje ijs. Je kan de voorbereiding ’s middags doen, de taart in de koelkast bewaren en hem pas later in de oven doen.

Image

            

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s