Franse bureaucratie en recept hartige taart met rauwe ham, geitenkaas en rucola

Het leven kan soms erg ingewikkeld zijn. Vooral in Frankrijk. Wil je een een cursus salsa nemen op de universiteit, dan regel je dat op de volgende manier:

 1. Breng een paar uur door achter je computer om de lessen en tijden van de desbetreffende cursus op te zoeken. Ze zijn een beetje verstopt, maar staan toch echt op de site van de universiteit. Lees wat je verder nodig hebt voor je inschrijving.
 2. Bezoek de medische afdeling van de universiteit om een afspraak met een dokter te maken. Je hebt namelijk een medisch certificaat nodig om een sport te mogen doen. Ook salsa. Het certificaat moet Frans zijn en mag niet ouder dan drie maanden zijn.
 3. Kom er op de medische afdeling achter dat er binnen drie weken geen plek bij de dokter is. Je krijgt van een mevrouw wel een adres van een andere dokter, bij Place d’Italie.
 4. Wacht een uur in de salle d’attente van de dokter. Onderga vervolgens een onderzoek van vijf minuten (de dokter voelt je pols, je hart, je buik en je rug) om te horen dat je gezond bent. Betaal 23 euro en ontvang het certificaat.
 5. Ga naar het sportgebouw van de universiteit en lees daar dat je twee pasfoto’s nodig hebt. Neem plaats in zo’n belachelijk fotohokje in het dichtstbijzijnde metrostation en laat daar de lelijkste foto’s van je leven nemen. O, eerst moet je nog naar buiten om appels te kopen in een groentewinkel, omdat je wisselgeld nodig hebt. In de automaat kan namelijk alleen een briefje van vijf euro.
 6. Bedenk dat je absoluut niet nog een keer een dokterscertificaat wil halen en dat je deze voor de zekerheid beter kan kopiëren. Zoek de computerzaal in de universiteitsbibliotheek, koop een apart pasje zodat je überhaupt kan kopiëren. Kopieer je dokterscertificaat.
 7. Loop weer terug naar het sportgebouw en vul daar twee formulieren in. Zoek een medestudent die wel al een chequeboekje heeft. Je kan namelijk alleen met cheques betalen.
 8. Laat je inschrijven door een wat chagrijnige vrouw met heftig hangdecolleté. Zet nog wat handtekeningen.
 9. Zoek een bankautomaat om je medestudent terug te betalen. Ga naar de volgende als de eerste buiten gebruik is.
 10. Je bent ingeschreven. Als beloning mag je wel een glaasje.

ImageDit was alleen voor de salsacursus, ik zal niets zeggen over de inschrijfprocedure van de vakken aan de universiteit.
Maar goed, het leuke is dat ik dit alles heb gedaan met mijn medestudenten, zodat onze band inmiddels een stuk hechter is geworden. Dat gebeurt zo, als je samen uren wacht, fotohokjes zoekt en gezellig klaagt over de Franse administratie.
Andere dingen die je samen kunt doen is koken en eten. Dat is zelfs nog leuker dan samen de bureaucratie doorstaan. Zo maakte ik gisteren mijn eclectische hartige taart (een kruising tussen Frans en Italiaans) voor de Nederlandse Benjamin en de twee Spaanse broers Pablo en Pedro. In tegenstelling tot het inschrijfsysteem is deze taart heerlijk makkelijk, vooral in Frankrijk. Hier hebben ze namelijk kant-en-klare bodems van briseerdeeg, die nog lekker zijn ook. Thuis kan je het maken met bladerdeeg, maar dat werkt toch anders. Heb je de tijd? Maak dan zelf deeg.

Harige taart met rauwe ham, geitenkaas en rucola

 • Deeg (Frans briseerdeeg, een pakje bladerdeeg of zelfgemaakt, zie onder)
 • 3 plakken rauwe ham (Parma, Serrano of iets goedkopers)
 • Een half zakje rucola
 • Een ui, grof gehakt
 • Een teen knoflook, gehakt
 • Zachte geitenkaas (ik neem vaak zo’n dubbelverpakking van Président of Albert Heyn, en gebruik dan de helft)
 • Flinke scheut room
 • 1 ei
 • Olijfolie, zout, peper, verse basilicum/gedroogde tijm

Image

Warm de oven voor op 180 graden.
Bak de ui en knoflook in olijfolie tot de ui glazig is. Voeg dan handje voor handje de rucola toe, schep goed om terwijl je dat doet. Draai het vuur uit als de rucola geslonken is en breng op smaak met zout, peper en de basilicum/tijm.
Leg de bodem in een taartvorm en prik er gaatjes in met je vork. Scheur de ham en leg op de boden. Verdeel hier het rucolamengsel gelijkmatig over. Brokkel de geitenkaas op de taart (met je vingers of met een vork). Klop in een apart kommetje de room en het ei met een snufje zout en verdeel over de taart.
Bak zo’n 30 minuten in de oven. DSC_5474Trouwens:

 • Zelf deeg maken: Meng en kneed 250 gram bloem, 125 gram harde boter in blokjes (de goedkoopste is goed voor bakken, die is hard), een ei, een snuf zout en een beetje water. Laat een uur in de koelkast staan en rol het dan uit.
 • Wil je zeker weten dat je bodem lekker knapperig wordt? Bak hem dan eerst tien minuten blind: leg het deeg in de taartvorm met een extra laagje bakpapier en leg hier iets zwaars op, zodat de bodem niet ophoog kan (rauwe bonen, een ovenbestendige kom, zoiets).
 • Als je nog parmezaan in huis hebt, kan je daar wat van raspen en bij het room/ei-mengsel doen.
 • Vegetarisch? Laat de ham weg en voeg wat verse of gedroogde tomaten toe, in stukjes.
 • De Spaanse broers heten niet alleen echt Pablo en Pedro, maar hun achternaam is ook nog Serrano.
 • En hup, nog een leuke marktfoto van de kokende student bij een kaaskraam als afsluiter:

Image

Advertisements

5 thoughts on “Franse bureaucratie en recept hartige taart met rauwe ham, geitenkaas en rucola

 1. Volgens mij werkt een horizontale helft van een Turks/Marokkaans (rond) brood ook erg goed. Maar ‘t klinkt lekker. Fijne jaarwisseling!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s