Ontbijt voor door de week: opgeleukte yoghurt

Image

Ik heb het hier nog nooit over ontbijt gehad hé? Gek eigenlijk, want een lekker ontbijt kan je dag maken of breken. In Nederland at ik vaak yoghurt met crusli en fruit, hier in Parijs ben ik verslaafd geraakt aan een stukje Frans brood (liefst een tradition van de bakker om de hoek) uit de broodrooster met zoute boter. Fijn zijn de ochtenden waarop je niet meteen naar les of andere verplichtingen hoeft en iets later kan ontbijten. Dan kook, bak of scramble ik vaak een ei. Buiten de deur petit-déjeuneren is eigenlijk nog prettiger, lekker in een café mensen kijken en wakker worden.Favoriet in Frankijk is een café en pain au chocolat, die je zelf bij de bakker haalt, maar je ziet hier in het weekend ook steeds vaker cafés die brunches aanbieden. Image

Zo aten ik en mijn Nederlandse bezoeker afgelopen zondag een brunch in de Marais, in een stampvol mini-tentje met hippe muziek, flitsende lichtjes en een flamboyante ober die duidelijk op zijn gemak was in het gay-buurtje. Eerst kregen we een grote kom koffie met kleine viennoiseries (croissant, pain au chocolat en pain au raisin) en stokbrood met jam, boter en nutella. Ook mochten we kiezen tussen sinaas- of appelsap, geserveerd in baby-flesjes. We haalden toch maar het tuitje eraf om te drinken. Vervolgens kwam het hartige gedeelte, een bord met een gebakken ei, een gevulde crèpe met geitenkaas, een gepofte aardappel, rijstsalade met tonijn en kleine worstjes. Als toetje (toch grappig dat Fransen in drie gangen denken, zelfs bij de brunch) nog een crème caramel of fromage frais met frambozen. Geloof me, je hoeft pas weer te eten tegen avond-eettijd. ImageImage

 

 

 

 

 

 

 

Image

Heb ik je al lekker gemaakt met al het ontbijt-gepraat? Dan hier een ontbijttip voor door de week, morgen de tip voor het weekend.

Simpel voor door de week: opgeleukte yoghurt
Al deze ingrediënten lijken het geheel tot een duur ontbijt te maken, maar het valt best mee. Je doet zo een paar dagen met een groot stuk fruit en zeker een week met een zakje noten.

  • Koop een emmer dikke yoghurt bij de Turkse winkel. Een stuk lekkerder dan gewone of magere yoghurt en zijn we er niet allemaal over uit dat je dik wordt van koolhydraten en suiker? Gewoon vette yoghurt eten dus, dat vult ook meer.
  • Lekker voor door je yoghurt: wat musli of crusli en dat zelf opleuken. 
    • In de zomer kan je verse aardbeien, frambozen of bessen nemen, maar in de winter werkt het net zo goed uit de diepvries. Elke avond een paar stukjes fruit uit je diepvries halen, dan zijn ze de volgende ochtend ontdooid. 
    • Vers fruit, in stukjes: kiwi, druiven, banaan, sinaasappel of mango (mango is overigens ook in de diepvries te krijgen).
    • Neem eens een granaatappel, dat werkt heerlijk knapperig in je ochtendyoghurt. Slacht in een keer de vrucht (kijk uit voor rode vlekken op kleren en keukenmuren) en bewaar de zaadjes in een bakje in de koelkast voor de volgende paar dagen.
    • Ongezouten noten (hazelnoten, amandelen, walnoten, pecannoten), gedroogd fruit (abrikozen, vijgen, rozijnen, kokos) en zaden doen het ook goed. ImageTrouwens:
    • Tijd en zin wat leuks te doen? Maak dan je eigen crusli, ook wel granola: rooster havermout, noten en zaden in de oven met honing of siroop. Ik vind de versie van Jamie Oliver erg lekker, met olijfolie en kaneel.
    • Liever door de week ontbijten met brood? Kijk dan eens bij mijn lunchtips, ook prima te doen in de ochtend.
    • Kijk morgen voor een chique weekendontbijt: wentelteefjes van brioche met rabarbercompote en citroenroom!

 

Advertisements

2 thoughts on “Ontbijt voor door de week: opgeleukte yoghurt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s