Ontbijt voor in het weekend: wentelteefjes met rabarbercompote en citroencrème

Na de doordeweekse yoghurt van gister nu een uitgebreid en chique ontbijt voor in het weekend: wentelteefjes met rabarbercompote en citroencrème. Mijn reisgenootje en ik aten het anderhalf jaar geleden in een ontbijtcafé in Notting Hill, Londen, nadat we – heel Hollands – een half uur door die wijk waren gefietst. Voor de leuke-jurkjeshemel op Portobelloread op te gaan kwam eerst dit ontbijt voorbij. Het was huiveringwekkend lekker. Heb je wat de tijd, dan is dit zeker een gerecht om indruk mee te maken (overigens ook lekker als toetje!). Wij kregen de wentelteefjes van brioche, maar het werkt ook met gewoon brood.Image

Wentelteefjes van brioche met rabarbercompote en citroencrème (4 personen)
Wentelteefjes:

  • 4 dikke of 8 dunne plakken oude brioche of brood, zonder korst
  • 1 ei
  • Een glas melk
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels roomboter

Rabarbercompote:

  • 4 stengels rabarber
  • 4 eetlepels suiker
  • 2 cm gember (fac.), geraspt

Citroenroom

  • Half bakje slagroom
  • Schil en sap van 1 citroen
  • 2 eetlepels suiker

Maak de rabarbercompote het liefst al een dag van tevoren (tenzij je een heel laat ontbijt neemt en de tijd hebt). Was de stengels en snij het verkleurde onderste stuk weg. Snij de stengels in de kleine stukjes, misschien moet je wat taaie vezels weghalen. Doe de stukjes in een pannetje met de suiker en gember en breng aan de kook op niet te hoog vuur. Laat zo’n 20 minuten pruttelen en voeg eventueel wat water toe.
De ochtend zelf:
Klop de slagroom, suiker, schil en sap (voeg nog niet alles toe, misschien vind je het te zuur, proef eerst) in een kom.
Klop het ei en de suiker en voeg de melk toe. Verhit een flinke klont boter in een koekenpan. Doop de plakken brioche of brood in het eimengsel en bak in de boter. 
Serveer met de compote en een flinke klodder citroenroom.Image

Trouwens:

  • Als je toch bezig bent, maak dan meer rababercompote (pas je hoeveelheid suiker en gember aan aan het aantal stengels rabarber dat je hebt gekocht). Het blijft een tijd goed in de koelkast en is overigens ook erg lekker als opleukerd voor je doordeweekse yoghurt (of bij een stukje taart, wat ijs of griekse yoghurt).
  • Zoals je ziet op de foto, werd er in Londen voor het serveren nog wat poedersuiker over gestrooid.
  • Wentelteefje is best een gekke naam, waar komt het vandaan? Hier wordt het haarfijn uitgelegd. 
  • In het Londense café was de cappuccino trouwens ook erg goed: ImageVolg me nu ook op twitter en facebook!
Advertisements

2 thoughts on “Ontbijt voor in het weekend: wentelteefjes met rabarbercompote en citroencrème

  1. Het water loopt me in de mond, Charlotte. Mijn oudste zus bakte ze vroeger altijd op het grote petroleumstel. Zij deed ook wat kaneel door het beslag. Ik kom uit een heel groot gezin, wat zal ze lang hebben staan bakken.

    1. Hai Marthy, ik ken ze ook met kaneel en poedersuiker, maar vond dit wel eens een leuk alternatief. Ik zag overigens ook een recept langskomen met wat rozenwater door het beslag, lijkt me ook heel lekker!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s