Indiaas koken met Aajay en recept biryani en aardappelraita

Afgelopen dagen dompelde ik me een beetje onder in het India van Parijs. Vrijdag ging ik naar “le quartier indien”: Faubourg Saint Denis, waar het barst van Indiase kledingwinkels, restaurants en.. eetwinkels. Samen met Aajay, die in Parijs iets ingewikkelds met automechaniek studeert, deed ik inkopen voor een groentebiryani, raita met aardappel, gebakken tindora (een soort Indiase minikomkommer) en chai thee. Vandaag ging ik met dezelfde Aajay en een grote groep medestudenten van over de hele wereld naar een Sikh-tempel in een Parijse buitenwijk. Maar daar ga ik volgende blog over schrijven, anders wordt deze te lang.Image

Nou is het altijd leuk om in een buitenlandse winkel te komen waar allemaal producten zijn die je nog nooit hebt gezien, maar dit keer was het extra bijzonder, omdat ik bij elk raar pakje, potje of stuk groente aan Aajay kon vragen wat het is en hoe je het moet bereiden.

Het fijne is dat ik niet alleen een Indiër heb gevonden die wil koken, maar ook dat hij het kan en er wat van weet. Zijn moeder heeft een kookblog en zelf kookt hij ook graag. Aajay komt uit het zuiden van India, Tamil Nadu. Hij legde me uit dat ze daar meer rijst eten dan in het noorden, waar men vaker brood bakt (denk aan chapati’s!). Sowieso leerde ik een boel over de Indiase keuken. Zo blijkt dat het eten in Indiase restaurants in het westen niet erg lijkt op het dagelijks van eten van de meeste Indiërs. Veel specerijen komen alleen op zondag op tafel, net als vlees (wat een groot deel van de bevolking nooit eet). Ook eet men veel meer zoetigheid dan ik altijd dacht. Rijstpudding of wortel, melk en suiker tot een toetje. Dat wordt dan op hetzelfde moment als rijst, curry en groente geserveerd.

Image

Biryani is een toprecept voor de Nederlandse student, want we hebben alleen producten gebruikt die jullie ook kunnen krijgen. Daarnaast is het vegetarisch, niet moeilijk en nog goedkoop ook. Het is lekker met een frisse raïta erbij, een yoghurtsaus. Aajay maakte een aardappelraita, die ik nog nooit gezien had. Het bleek een idee van zijn moeder en inderdaad niet erg bekend in Indië, maar het werkte goed! Door het zachte van de yoghurt en de aardappel kan je je biriyana lekker pittig maken.

De hoeveelheden zijn overigens voor 4 personen. Ook de 1-of 2-eters raad ik aan de grote hoeveelheid aan te houden en er later meer van te eten. Maar je kan natuurlijk ook de hoeveelheden halveren.

Image Biryani (4 personen)

  • 3 uien
  • 2 wortels
  • 1 rode paprika
  • 2 tomaten
  • 3 kleine groene pepers (of 2 gewone rode)
  • 1 aardappel
  • 1 teen knoflook
  • 2 cm gember
  • 2 kardamompeulen, 3 laurierbladeren, 3 kruidnagelen, 1 kaneelstokje of een snufje kaneel
  • Een halve eetlepel korianderpoeder, een theelepel garam masala
  • 2 theekoppen basmatirijst
  • Handje verse koriander
  • 1 eetlepel zonnebloemolie (of, als je niet hebt, olijfolie)

Snij de uien in dunne halve ringen, de wortels in de lengte in dunne reepjes en de paprika en aardappel in vergelijkbare vormen. Snij de tomaten in stukjes en snij de pepers in de lengte in (je kan ze ook fijnsnijden maar dan wordt je biriyani heftig pittig). Hak de knoflook en gember fijn.
Laat een hapjes- of braadpan heet worden en doe er de olie in. Voeg het eerste rijtje specerijen toe als de olie heet is. Laat even bakken, voeg dan de ui toe en draai het vuur lager. Voeg de peper, knoflook, gember en wat zout toe. Laat weer even bakken en doe dan de paprika, aardappel en overige specerijen erbij. Vervolgens mogen de tomaten erbij. Voeg na een paar minuten zo’n 4 koppen water, tot alles onder staat. Voeg nog wat zout toe en proef. Als het water kookt mag de rijst erbij.
Laat pruttelen tot de rijst gaar is, blijf kijken of alles nat genoeg is, voeg anders extra water toe.
Serveer met wat koriander.Image

ImageAardappelraita (4 personen)

  • 2 aardappels
  • Zo’n vier flinke eetlepels yoghurt
  • Zout, olie
  • Komijnzaad
  • Kleine groene peper
  • Verse koriander

Snij de aardappel in stukken en kook ze met zout. Trek na afloop het vel eraf en stamp ze (met een stamper, een vork of je handen), niet te fijn. Doe in een kom met de yoghurt en een paar eetlepels water.
Snij de peper in de lengte in.
Laat een koekenpan heet worden en voeg een halve eetlepel olie toe. Bak daar het komijnzaad en de groene peper even in.
Voeg bij de yoghurt en voeg zout en koriander toe.Image

Trouwens:

  • Al deze ingrediënten zijn zeer te veranderen naar je eigen smaak en voorraadkast. Ik heb nu opgeschreven wat ik met Aajay maakte, maar je kan ook andere groente gebruiken of wat specerijen weglaten.
  • Laat je niet afschrikken door de lijst met specerijen. Het valt best mee als je ze bij de toko koopt en vervolgens heb je er lang lol van. Het is uiteindelijk goedkoper dan een pot spul als tandoori-of kormapasta.
  • Je kan ook bakken in ghee, dat is geklaarde boter die je bij de toko kan kopen.
  • Je kan ook een klassiekere raita maken, door de aardappel te vervangen door komkommer en verse munt toe te voegen.
  • Even kort een beschrijving van hoe wij de tindora klaarmaakten: was ze en snij ze in dikke plakken. Laat olie heet worden in een pan en voeg komijnzaadjes, gesnipperde ui en korianderpoeder toe. Voeg de groente, genoeg zout toe en wat water toe en laat twintig minuten stoven.Image
  • Nou, vooruit, nog wat leuke foto’s van de groenten in de Indiase winkel en van kokende Aajay en mijzelf. Ik keek trouwens vooral toe hoe hij kookte. En na afloop deed hij de afwas ook nog!

ImageImageImageImage

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

3 thoughts on “Indiaas koken met Aajay en recept biryani en aardappelraita

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s