Culinair Krakau deel II en recept gerookte forel met mierikswortel

Hier het vervolg van mijn korte reis naar Krakau. De culinaire beschrijving van dag één vind je hier.

Dag twee begon goed met een ontbijt in café Charlotte – hoe toepasselijk. Lekker brood, een croissant, een perfect gekookt eitje, aardbeienjam met kaneel en een chocoladespread. Dit alles in een hippe, industrie-achtige maar desalniettemin knusse omgeving. Overigens hadden ze op bijna alle plekken Engelse menukaarten (best handig, ondanks dat mijn gids/vriend perfect Pools praat). ImageImageWe deden ook een paar niet-eet-gerelateerde dingen: een museum en art-nouveaukerk bezoeken, boekwinkels doorsnuffelen en door de stad slenteren. Vlakbij het grote marktplein stapten we een peperkoekenwinkel binnen. De Poolse peperkoek is anders dan de Zweedse die je bij Ikea kan kopen. Hij is dikker, luchtiger en heeft een licht glazuurlaagje. Heel lekker.

ImageThuis aten we de twee kazen die we vrijdag op de markt hadden gekocht. De een is vers en wat zurig, de ander is gerookt en extra lekker als je hem even opwarmt in een koekenpan. Wij aten er een kloddertje kessenjam bij, wat best goed werkte. Helaas zag de Poolse huisgenoot het en viel tegen ons uit: je mag de Oscypek alléén met cranberries eten. Oeps.

Echt geluncht hadden we niet, dus toen we rond vijven in een gezellig café bij het park zaten deelden we een bord pretzels, belegd met gesmolten kazen. De pretzels waren een soort gevlechte bagels, al worden ze wel gewoon gebakken. Ze waren belegd met gesmolten mozzarella en gedroogde tomaat/blauwe kaas en rauwe ham en verse kaas/spinazie. Je mocht er drie sauzen bij kiezen, waaronder knoflook/komkommer, cranberry en pesto.Image

Je snapt inmiddels dat ik helemaal uit mijn dak ging, zoveel lekker eten voor zo weinig geld? En het werd nog mooier, want we gingen ook nog uit eten, na gevlucht te zijn van een bijzonder triest Erasmus-huisfeest waar men kleffe sla at en mtv keek. Nee echt, we konden niet blijven, we hadden een eetafspraak!! (Met elkaar..)
Veel honger hadden we niet na die pretzels, dus aten we laat en namen alleen een hoofdgerecht. De eend in zoutkorst met gnocchi met room en kaas en gestoofde groenten was ontzettend lekker, maar de papardelle met garnalen, groenten, wijn en room net zo zeer.ImageImage

Hm, een lekker en snel recept dat aansluit bij dit verhaal..? Het ligt er een beetje ver vandaan, maar de gerookte Oscypek deed me denken aan gerookte forel. Makkelijk en snel, en ik geloof ook nog eens heel goed voor je (vette vis). Mierikswortel is er lekker bij, en iets wat je veel ziet in de Poolse (en overige noord- en oost-Europese) keuken. Twee recepten: een simpele als voorgerecht en een iets uitgebreidere als hoofdgerecht.

Voorgerecht: gerookte forel met mierikswortel (2 personen)

 • Twee gerookte forelfilets (dat is één pakje in de meeste supermarkten)
 • Twee theelepels mierikswortel”spread” (zo’n klein potje)
 • Een flinke eetlepel crème fraîche

Meng de mierikswortel en crème fraîche en pas vooral de hoeveelheden aan je eigen smaak aan. Serveer met de forel.

Hoofdgerecht: salade met gerookte forel met mierikswortel (2 personen).

 • Twee gerookte forelfilets
 • Twee aardappels
 • Een grote (gekookte) biet
 • Een halve witlofstruik
 • Handje (veld)sla
 • Twee theelepels mierikswortel
 • Een eetlepels crème fraîche

Snij de aardappel in blokjes en kook ze in zout. Snij de biet en witlof in even grote stukken als de aardappel en doe in een kom, samen met de sla. Meng de mierikswortel met crème fraîche en een drupje water tot dressing. Misschien is het nog lekker om er wat azijn en peper bij te doen, proef. Snij de forel in stukjes.
Giet de aardappels af (laat afkoelen als je tijd hebt) en voeg bij de groenten. Meng met de dressing en serveer met de forel bovenop.

Trouwens:

 • Kan je in Nederland ook bieten voorgekookt kopen? Hier wel. Kan je ze niet vinden, kook ze dan voor.
 • We dronken ook nog mede – honingwijn. Dat komt altijd voor in verhalen die zich in de middeleeuwen of nep-middeleeuwen (Ban van de Ring, etc) afspelen en het leek me ontzettend lekker, als ik die boeken las. Weer een droom uit de wereld geholpen: het was vies. Heel zoet en plakkerig.
 • Pretzels worden door de hele stad verkocht in kleine blauwe verkoophuisjes.Image

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

7 thoughts on “Culinair Krakau deel II en recept gerookte forel met mierikswortel

 1. Als half-Poolse krijg ik meteen heimwee! Leuk dat je deze keuken in de spotlight zet, want naar mijn idee hebben Nederlanders er meestal onterecht een negatief beeld van.

  En forel is altijd heerlijk. Vroeger viste mijn Poolse opa overigens zelf forellen, die hij vervolgens na vangst nog even verder liet leven in zijn badkuip voordat we ze op ons bord kregen. Maar dit even terzijde 🙂

 2. In Nederland koop je bij de supermarkt eigenlijk alleen maar gekookte bietjes. Voor rauwe moet je naar Jumbo, markt of natuurwinkel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s