Makkelijk koken in december deel II: recept curry met kool en kokosmelk

Na gisteren nog een recept dat snel klaar is en niet moeilijk is om te maken. Bovendien is het gezond, want we gebruiken kool. Kool ja. Waarom eten we niet meer kool? Vooral als student. Het is goedkoop, bevat veel vitamine C en je kan er een boel mee doen. Vandaag nemen we hem mee naar het oosten en vrolijken we hem op met kokosmelk, pittigheid en kruiden. Het is een snel en lui recept, want we nemen currypasta. Je kan voor de meer Indiase of Thaise versie kiezen (zie beneden). O, en ik gebruikte witte kool, omdat die overal wordt verkocht in mijn Afrikaanse buurt. Kijk of je die vindt, en neem anders Savooie.

Kool met kokosmelk (ruime portie voor 1 pers, gewone voor 2 pers)

  • Een ui
  • Een teen knoflook
  • Een stukje gember
  • Een kwart witte kool
  • Een eetlepel currypasta (any Indiase of groene/rode Thaise)
  • Ongeveer 4 eetlepels kokosmelk
  • Eventueel: extra groente: paprika, taugé.
  • Eventueel: garam masala, komijn of koriander

Snij de ui in grove flinters en hak je knoflook en gember fijn (je schilt de gember eerst, voor de duidelijkheid). Snij de kool in dunne strookjes. Verwarm een koeken-, hapjespan of wok en bak de ui in een flinke scheut olie. Voeg de gember en knoflook toe na zo’n vijf minuten en bak mee tot alles een beetje begint te kleuren. Doe dan de currypasta erbij en bak een minuut mee. Doe de kool (en eventueel extra groente) erbij, bak zo’n vijf minuten en voeg dan een half glas water doe. Laat 20 minuten sudderen. Voeg de kokosmelk toe en proef op zout en pittigheid (hangt van je currypasta af). Voeg eventueel nog extra kruiden toe.

Eet met rijst en/of linzen.

Trouwens:

  • Laat je gerecht afhangen van de currypasta. Neem je een Indiase, voeg dan op het laatst garam masala toe. Ook lekker: linzen, kip, paneer (Indiase kaas) en kikkererwten.
  • Neem je een Thaise currypasta? Denk dan aan paprika, courgette, taugé, kip, cashewnoten en verse koriander als opfleurels.
  • Simpel zonder extra’s is het trouwens ook hartstikke lekker, zo at ik hem.
  • Je kan ook de currypasta vervangen door pindakaas en wat chilipoeder en specerijen.
  • Ik bedenk me nu dat dit vast ook goed werkt met spruitjes!
  • Ik heb geen foto, want ik had, zoals gezegd, haast. Bovendien is de kool erg lekker maar minder fotogeniek.

Volg me ook op twitter en facebook.

Advertisements

2 thoughts on “Makkelijk koken in december deel II: recept curry met kool en kokosmelk

  1. Fijn zo’n koolrecept met veel tips. Ik hou helemaal niet van kool maar het si inderdaad gezond en goedkoop, dus elke manier om de smaak te maskeren is welkom.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s