Driekoningen en recept galette des rois

6 januari is het Driekoningen en hoewel we in Nederland geloof ik alleen kerstbomen aftuigen is heel Parijs in de ban van de galette des rois: driekoningentaart. Een bladerdeegtaart met een vulling van spijs. Oorspronkelijk werd er een rauwe boon ingestopt, degeen die hem vindt is koning of koningin van de avond. Tegenwoordig doen sommige bakkers hip en vervangen de boon door een plastic poppetje. Ze leveren er tevens een kroontje bij voor de gelukkige vinder.
Met een groep Italianen, Duitsers, een Deense en Zwitserse besloten we het feest te vieren. Er werd een taart en onafhankelijk van elkaar veel wijn gekocht, die toch opging. Uit nieuwsgierigheid besloot ik zelf ook een galette te maken, die men uiteindelijk nog lekkerder vond dan die van de bakker ook (of men is heel beleefd, dat kan natuurlijk ook). Mijne was iets minder zwaar en had een vleug rozenwater door de spijs. De galette van de bakker ziet er wel mooier uit, moet ik zeggen:Image

Hierbij het recept, ook lekker voor dagen als het niet 6 januari is. Zoek naar een lap bladerdeeg (met roomboter!) in het koelvak, of neem anders van die kleine vierkantjes uit de vriezer. 

Galettes des rois (4 flinke stukken, 6/8 gewone of 10 kleintjes)

  • Plak bladerdeeg (of zo’n 8 vierkantjes uit de vriezer, ontdooid)
  • 50 gram amandelpoeder
  • 40 gram suiker
  • 1 ei
  • 50 gram boter
  • scheutje rozenwater
  • een rauwe boon (als je het spel speelt)

Verwarm je oven voor op 200 graden. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron. Klop het ei los in een kommetje.
Meng de suiker, het amandelpoeder, de helft van het ei, de boter en het rozenwater met een vork door elkaar tot het een stevige pasta is. Kijk of het iets smeuïger of juist compacter moet: voeg anders nog een beetje ei of amandel toe.
Snij het bladerdeeg door de helft als je een plak hebt of neem vier vierkantjes en maak er een lap van. Leg de ene helft op een bakplaat met bakpapier en verdeel het amandelmengsel hierover, maar laat de randen leeg. Ga je echt driekoningen vieren, leg dan nu de boon ergens in het mengsel. ImageLeg de andere helft van het deeg er voorzichtig op en duw de randen goed dicht, met een vork (dan kan je nog mooie streepjes maken ook).
Gebruik de rest van het ei om over de bovenkant te smeren (ja, gewoon met je vingers) en bak de taart zo’n 25-30 minuten in de oven.

Image

Trouwens:

  • Je kan ook twee plakken bladerdeeg nemen: een onder en boven. Dan neem je – juist – de dubbele hoeveelheden voor de vulling.
  • Onze bakkersgalette had het plastic mini-hoofd van Obelix als boon genomen. Ook leuk.
  • Echte traditie: de jongste in het gezelschap (in ons geval: ik) verschuilt zich onder de tafel tijdens het snijden van de taart en zegt zonder te kijken wie welk stuk krijgt – omdat je onder het snijden soms de boon al ziet zitten. 

Volg me ook op twitter en facebook!


3 thoughts on “Driekoningen en recept galette des rois

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s