Duits koken met Ruth en recept bretzeln

Image

Weer een gastkok! En dit keer geen Italiaan maar een Duitse.Ik schreef eerder dat je met Duitsers minder gesprekken hebt over eten, drinken en koken, maar dat moet ik nu een beetje terugnemen. Lieve Ruth uit Keulen houdt erg van eten én kan lekker koken. Zo had ik al een tijd geleden haar tomatenboter opgeschreven. Voor ons internationale Thanksgivingdiner maakte ze bretzeln, die ze op verzoek van ondertekende afgelopen week weer maakte, in mijn keuken.
Wij kennen bretzeln eerder als pretzels, zoutjes die hetzelfde smaken als die lange stokjes. In Duitsland zijn het broodjes, oorspronkelijk uit Beieren, die men met Beierse witte worst en zoete mosterd eet. Dat is buiten Beieren echter moeilijk te krijgen, en de verse, warme bretzeln waren hier ook heerlijk met Franse zoute boter en tomatentapenade.

Je hebt wel een apart ingrediënt nodig: soda-bicarbonaat. Daar worden de bretzeln even in gekookt. Na wat navraag of twitter kan ik vertellen dat je het product bij de drogist of apotheek kan kopen, maar ook bij de Tuinen, Dille & Kamille of sommige Turkse winkels of Toko’s. Soms heet het ook wel zuiveringszout. Niet bang zijn: het kost bijna niets en het blijft tijden goed.

Bretzeln (voor vier grote of zes middel)

  • Image500 gram bloem
  • 1 zakje bakkersgist (dus geen bakpoeder)
  • 50 gram zachte boter
  • 250 ml melk
  • Snuf zout
  • 3 eetlepels soda-bicarbonaat
  • Een beetje grofzout

Image

Warm de melk een beetje op in een pannetje of de magnetron.
Meng bloem en gist in een kom en voeg de melk en boter in stukjes toe. Kneed tot een bol.
Bedek met een theedoek en laat op een warme plek zo’n anderhalf uur rijzen.
Kook water in een pan en los daar de bicarbonaat in op.Verwarm je oven voor op 180 graden.
Verdeel het deeg in vieren of zessen en maak er bretzeln van: maak lange repen deeg en vorm ze. Hier een informatief filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=uwy9c0foFTc en hier een handig plaatje:

Image

Image

Neem een schuimspaan of pollepel en leg daar een bretzel op.
Laat voorzichtig in het water zakken, rond dertig seconden. Leg op een bakplaat met bakpapier en bestrooi met wat grofzout. Herhaal dit met de overige bretzeln.
Bak ongeveer twintig minuten in de oven. Eet met boter, kaas, worst, of als bijgerecht bij een salade.

Image

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s