Tips voor culinair en betaalbaar Parijs

Als mens probeer je natuurlijk zo veel mogelijk in Parijs te komen. Mij is het zelfs gelukt de afgelopen zes maanden in de fantastische hoofdstad door te brengen. Er is alleen één probleem in Parijs : alles is duur. Uiteindelijk komt de Hollander toch in ons boven en anders in elk geval de arme student : er zijn manieren om te torenhoge prijzen voor eten en drinken (want dat is toch vooral wat je doet in Parijs. Bovendien zijn de meeste musea voor jongeren gratis) te vermijden. Hier tips voor goedkope eetplekjes in Parijs, verzameld in mijn Erasmusperiode.Image

Brunch in de universiteitskantine
5 rue Mazet (6e arrondissement)
Ben je op een zondag in Parijs? Ga dan tussen 10.30 en 15.00 brunchen in het CROUS-restaurant bij Odéon. In principe alleen voor Parijse studenten, maar ben je in de goede leeftijdscategorie en loop je zelfverzekerd door, dan berekenen ze voor jou ook de drie euro. Wat krijg je ervoor? Koffie/thee, sinaasappelsap, croissant/pain au chocolat, eieren, ham/worst/bacon, aardappeltjes, yoghurt, fruit, ga zo maar door… Goede basis voor een lange dag musea en slenteren!Image

Thee in het Anticafé
79 Rue Quincampoix (3e arrondissement)
Betaal niet per consumptie, maar per tijd. Dat is het idee van het Anticafé (waar ik al eerder over schreef), vlakbij Centre Pompidou. Het grootste deel van de klanten zit achter zijn laptop te werken of studeren en pakt af en toe een kopje thee, een koekje of wat nootjes. Als je lange tijd blijft tikt de prijs wel weer aan, maar als je alleen even komt voor een kopje koffie of thee en een madeleine, ben je minder kwijt dan in een normaal café (voor een half uur betaal je twee euro). Bovendien is het een gezellige plek met leuke mensen.Image

Apéro bij les Pères populaires
46 Rue de Buzenval (20e arrondissement)
Een leuk café in een niet-toeristische buurt, bij Nation. Je kan er ‘s ochtends terecht een een koffie van een euro, ‘s middags lunchen onder een tientje en ‘s avonds wijn of bier drinken voor een on-Parijse prijs. Daarnaast is het er leuk, de mensen zijn hip en les planches (verkrijgbaar in kaas en/of worst) zijn zeer de moeite waard.

Image

Diner bij Chartier
7 Rue du Faubourg Montmartre (9e arrdonissement)
Misschien allang bekend bij Francofielen, maar Chartier mag niet in deze lijst ontbreken. De grote bouillon (laat ik een bouillon uitleggen als een minder chique brasserie) bestaat al sinds 1896 en is sindsdien nauwelijks veranderd. Obers hebben nog kostuums aan, boven de tafel is er plek voor je paraplu en hoed en de gehele klassieke Franse keuken staat op de kaart: oeuf mayonnaise, tartare de boeuf, choucroute, pêche melba.. En alles voor een hele behoorlijke prijs. Op mijn laatste avond at ik met 27 Erasmusvrienden. Garnalen met mayonnaise, boeuf bourguignon, koffie, wijn. 18 euro. Geen wonder dat er altijd een helse rij staat.Image

Uit in kleinere cafésImage
Soleil de la Butte, 32 Rue Muller (18e arrondissement)
Nou is uitgaan niet makkelijk in Parijs. Met wat ongeluk betaal je een flinke entree, een garderobe en acht euro voor een biertje. Er zijn echter ook kleinere cafés waar je alsnog kan dansen. Vooral in minder toeristische buurten kan je ze vinden. Aangezien ik zelf ten oosten van de Sacré coeur mijn studio had probeerde ik zoveel mogelijk in die buurt uit te gaan – om nachtbussen te vermijden. Recht onder de witte suikertaartkerk is het inderdaad toeristisch en duur, maar iets meer naar het oosten (richting de Afrikaanse buurt) wordt het leuk en betaalbaar. Ook Belleville/Ménilmontant, rue Oberkampf en République hebben veel leuke cafés en dansgelegenheden.

 

Chez Gladines
Waarschuwing: druk, rumoerig, heet, enorme porties. Nog niet afgeschrikt? Goed, dan is Chez Gladines wat voor jou! De restaurants (het zijn er 4) serveren de Baskische keuken (poulet basquaise, kaas en vleeswaar, piperade). De restaurants zijn erg favoriet bij studenten, want het is er goedkoop, gezellig en je krijgt waar voor je geld. Wat dacht je van een schnitzel met ham, kaas, roomsaus en een flinke lading friet (of rijst, het is altijd een verrassing), al vraag ik me af hoe Baskisch dat is… Toen ik in Parijs woonde deden mijn Italiaanse vriendinnen de hele week aan de lijn (nogal extreem) maar gingen standaard op vrijdag los op deze escalope (dit dieet is niet erg aan te raden; ze vielen zoals te verwachten geen grammetje af).
Wil je wat lichters, dan zit je ook niet goed met de salade, want die bestaat naast wat groen vooral uit gebakken aardappels met knoflook, veel vleeswaren en/of kaas. Nee, dat lichtere werk doe je maar ergens anders, bij Gladines kom je voor de grote honger! Na afloop is het overigens heel normaal om de rol zilverfolie te vragen, zodat je restjes mee naar huis kan nemen. Oh, en heb geen haast. Grote kans dat je een uur moet wachten. Maar buiten en in naburige cafés is het gezellig vertoeven.

Mijn favoriete Gladines is op de Butte aux Cailles (13e arr. 30 Rue des cinq Diamants), maar je hebt er ook een in het 5e (44 Boulevard Saint-Germain), 2e (11bis Rue des Halles) en 13e (64-66 rue de Charonne)

schnitzel gladines gladines spek gladines kip

 

Trouwens:

  • ImageMooi weer? Koop wijn, kaas en brood in de supermarkt en ga aan de Seine of het Canal St. Martin zitten. Of zoek een park: Buttes Chaumont, Jardin de Luxembourg, Bois de Vincennes..
  • Koop niet je ontbijt in een café maar haal een croissant bij de bakker en eet die op bij je koffie in het café. Mag en kan gewoon.
  • Je kan bij het eten altijd een karaf kraanwater vragen. Scheelt weer.
  • Altijd zeggen dat je student bent. Sommige plekken (bioscopen, theaters, maar ook pizzeria’s, falafelzaken) geven korting.
  • Laatste tip: als je nou kort in Parijs bent kan je dit ook allemaal aan je laars lappen. Niet steeds op de kaart kijken hoe duur een kopje koffie is, maar gewoon de brasserie in. Zoals een student uit Amerika tegen me zei: Parijs is geweldig. Parijs met veel geld is f*cking fantastisch!!!!

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s