Romagnaans koken met Carolina en recept piadine

Ik ga terug in de tijd, zo’n vier weken. Toen woonde ik nog in Parijs, en heb ik een avond acht Italianen (waarvan één jongen) over de vloer gehad om samen piadine te maken en eten. Een piadina is een soort ‘flatbread’ uit de regio Romagna, gemaakt van meel, reuzel en water, maar je ziet ook versie met olijfolie en melk. Het brood wordt vervolgens gevuld met ham/worst, kaas en/of groenten.
Voor we ze gingen maken moesten we eerst nog inkopen doen bij de Carrefour. Dat was nogal een operatie, we zijn in totaal zo’n drie kwartier binnen geweest, schat ik. Iedereen kakelde door elkaar en had een mening over al de keuze tussen gekookte en rauwe ham en de beslissing of we camembert of brie moesten nemen (inderdaad, dat ligt niet ver van elkaar). Nog moeilijker was het feit dat we reuzel nodig hadden. Gelukkig had iemand een woordenboekje mee, zodat we wel wisten dat het Franse woord saindoux is. Helaas, de jongen in de supermarkt kon ons niet helpen. Olijfolie dan maar.ImageToen waren we uiteindelijk toch in mijn kamertje en konden we beginnen. De zeer innemende Carolina had de leiding en las ons ook de geschiedenis van de piadina voor (zie foto rechts). De Etrusken kenden de het brood al, de Romeinen namen het over en ook in de Middeleeuwen was het populair. En nog steeds, vooral in Romagna (Rimini, Ravenna), zie je de piadina heel veel.
Carolina komt zelf uit Perugia (de stad van de chocola!) en helemaal niet uit Romagna, maar ze had ooit een vriendje dat haar leerde hoe je de beste piadine moest maken.
We waren dus met negen personen, waardoor we een flinke hoeveelheid deeg moesten maken. Ik heb het recept aangepast aan vier personen/porties. Je kan het deeg ook invriezen en later nog een keer piadine bakken.Image

Recept piadine (voor 4 ‘broodjes’)

 • 500 gram meel
 • Een halve eetlepel zout
 • 75 ml olijfolie (of reuzel)
 • 200 ml water en/of melk (wij namen helft/helft)
 • Twee eetlepels bier
 • Zwarte peper
 • Beleg: ham/worst, kaas, rucola, groenten..

ImageVerwarm het water en de melk (het hoeft niet te koken). Doe het meel in een flinke kom, met het zout. Maak een kuil en doe daar de warme melk/water en het bier bij. Meng. Voeg de olie en flink wat draaien zwarte peper toe. Kneed, best wel lang. Je kan ook wat meel op je aanrecht strooien en daar verder kneden. Ga door tot je een soepel deeg hebt. Misschien moet er wat olie door (zie foto rechts).
Laat het deeg zo’n twintig minuten staan.
Verdeel het dan in vieren (je kan ook acht kleintjes maken) en vorm er dunne, ronde stukken van (met behulp van een deegroller of een oude wijnfles).

Image

Laat een koekenpan heet worden en doe daar een beetje olie in (alleen om het aanbakken tegen te gaan).
Bak zo’n vijf minuten, draai je piadina vaak om (je kan hem ook proberen te gooien, als een pannenkoek). Als hij een gezond kleurtje heeft is hij klaar.
Vul vervolgens met (rauwe) ham, worst (salame of mortadella), kaas (wij hadden brie, harde Franse cantal en gorgonzola) en wat rucola. Je kan ook groenten grillen, zoals aubergine, courgette en paprika.

Image

Trouwens:

 • Je huis ruikt nog wel twee dagen naar ‘gebakken’. Tenzij je een goede afzuigkap hebt.
 • Traditioneel hoort er de kaas stracchino in, en dan vooral die uit het Noorden: squacquerone scamorza. In Parijs was geen stracchino te vinden en in Amsterdam heb ik hem ook nog nooit gezien.
 • Ken je deze site al? Hartstikke handig als je geen weegschaal hebt: geeft afmetingen per lepels en kopjes, per voedingsmiddel:
 • Voor als je het niet wist: reuzel is varkensvet, waar je in kan bakken, maar dat vroeger ook op brood werd gesmeerd.
 • Zeg je Romagnaans? Ik kon het nergens vinden, maar heb het dan hierbij bedacht. Italianen zeggen zelf romagnolo.
 • Carolina en ik samen aan het bakken:
 • Image

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

4 thoughts on “Romagnaans koken met Carolina en recept piadine

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s