Help! Wat is mijn favoriete Franse gerecht? En recept boeuf bourguignon

In het kader van het Foodblog Event, deze maand in het teken van La Douce France en haar fantastische keuken! (http://aboutfoodandmore.blogspot.fr/2014/02/foodblog-event-februari-2014.html)

‘Wat is je favoriete Franse gerecht’, staat er op de site.
Eigenlijk heb ik altijd een hekel aan dit soort vragen. Hoe kan je in hemelsnaam één gerecht kiezen? Aan de andere kant is het weer een mooie aanleiding om over al het heerlijkst uit de Franse keuken te denken en sta ik mezelf hierbij toe de vraag wat ruimer op te vatten.

Ratatouille, daar ben ik erg fan van. In de zomer kan ik het wel elke dag eten: gebakken (en liefst wat gekarameliseerde) paprika, ui, courgette en aubergine. Ladingen kan ik ervan op.dsc_5458

Simpel maar o zo fijn: salade chèvre chaud. Groene sla met heftige mosterdvinaigrette en dan knapperig brood met warme, zachte geitenkaas. Ik ben nooit zo van de honing die erover moet, maar doe vooral als je het wel wil.

P1020068

Het Franse ontbijt is ook een favorietje: een pain au chocolat bij de bakker aanwijzen en dan opeten met in café met een noisette (nee, geen gekke hazelnoutsiroop, maar een café macchiato. Hij heet noisette omdat hij de kleur van hazelnoot heeft).

Brasserie-eten, daar word ik blij van. Biefstuk met bearnaise en goede frieten. Steak tartare. Slakken. Of Zuid-Franse vissoep. En de toetjes natuurlijk: Ile flottante, crème brûlée, mousse au chocolat….

Een goed gebakken visje met boter- of roomsaus, ook heerlijk! Oja, zuurkool! Gratin  dauphinois! Coq au vin! Oeuf au mayonnaise! KAAS!P1020073

Goed, nu hou ik op.

Al heb ik geen favoriet gerecht gekozen, ik zal wel maar één recept geven. En wel voor boeuf bourguignon. Stoofvlees is goddelijk (vooral een dag later, met wat pasta) en deze is extra lekker, door de uitjes, champignons en het spek. Je huis gaat er fijn door ruiken en het geeft een rustig gevoel, een pan die de hele dag opstaat. Doe dat ook vooral, anders wordt het niet goed zacht.DSC_4970

Sinds mijn 15e hebben mijn ouders een vakantiehuis in de Bourgogne. Vele gasten kwamen langs, die natuurlijk allemaal Bourgondisch wilden eten. Dus kwamen de slakken op tafel, en dan coq au vin of boeuf bourguignon. Blijkbaar traditie, want sinds drie jaar ga ik elke zomer met vrienden naar het huisje en eten we ook de coq of de boeuf.
Een ander mooi aandenken is van een paar weken geleden, toen ik mijn laatste avond in Parijs vierde (waar ik zes maande studeerde). Bij restaurant Chartier zt ik met 26 mede-Erasmusstudenten. Plat du jour was joue de boeuf (bourguignon): runderwang. Lekker! Maar helaas met platgekookte macaroni geserveerd. Ik zat naast twee Italianen die gefascineerd en licht walgend naar hun bord keken en daarna aan mij vroegen of dat pasta was. Sorry jongens, Fransen kunnen veel, maar geen pasta koken.P1030131Een kilo rundvlees is nou niet heel budget-studentig, maar het is alsnog goedkoper dan uit eten of elke dag kant en klaar eten, dus doe eens gek en koop goed vlees.
De wijn hoeft niet super te zijn, bewaar dat geld maar voor de fles die je erbij opdrinkt.

Boeuf bourguignon

  • 1 kilo runderstoofvlees
  • 3 uien
  • 1 wortel
  • 250 gram champignons
  • 100 gram spekjes
  • 1 fles rode wijn
  • 4 eetlepels roomboter
  • Zout, peper, laurier
  • Twee eetlepels bloem

Snij het vlees in grote blokken, de ui in kleine stukjes en de wortel hoe je hem wil: normaal maak ik hem klein, maar laatst kreeg ik grote stukken en dat beviel ook.
Bak het spek en de ui in een beetje boter, in een grote braadpan.
Haal uit de pan en voeg wat nieuwe boter toe. Bak het vlees in porties tot het overal kleurt.
Voeg de wijn toe en eventueel wat water: het vlees moet onderstaan. Voeg de wortel, wat zout, peper en een blad laurier toe en laat minstens vier uur heel zachtjes sudderen.
Snij de champignons door de helft (of grote in kwarten) en bak in boter. Voeg twee eetlepels bloem toe, meng, en doe bij het vlees. Roer en kijk of het een beetje bindt. Zo niet, roer dan in een apart kommetje wat vocht van het vlees met een eetlepel bloem en voeg dat bij het geheel.

Eet met aardappel, of lekker brood. Of, zoals ik in Chartier kreeg, met platgekookte macaroni. Maar dat is vrij vies.

Trouwens:

  • Wat is jouw favoriete Franse gerecht?
  • Baguette! Ik was baguette vergeten! Al is tradition stiekem nog lekkerder. En dan met zoute boter. Njam.P1020069
  • Deze blog is natuurlijk ook gewoon een excuus lekker veel eetfoto’s op internet te zetten. Al moet ik het natuurlijk ‘foodporn’ noemen, sorry. Nou, een paar nog dan.vina-viP10302242013-09-18 09.32.06

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

2 thoughts on “Help! Wat is mijn favoriete Franse gerecht? En recept boeuf bourguignon

  1. Tja wat is nu het lekkerste, nou bv salade de gesier, kalfswang die ik ooit at in klein barretje waar pa in keuken van 1×1 meter kookt en zoon achter de bar staat. Confit de canard en de aardappelen in het vet gebakken. Voldoende even?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s