Oela, blote ravioli met slettensaus / recept ignudi alla fiorentina met puttanesca

ImageIk schrijf veel over Frankrijk, Parijs, Frans eten. Maar ik hou net zo veel van Italië, Italianen en Italiaans eten. Mijn Erasmussemester in Parijs was fantastisch, maar ik heb er geen Franse vriend of vriendin aan overgehouden. Wel een boel Italiaanse.
Al voor Parijs hield ik van het land en de Italiaanse taal hoor, ik studeerde in 2012 twee weken in Florence aan een taalschool en heb nu de Italiaanse lessen in Amsterdam weer opgepakt. Laatst kwam een (Nederlandse) vriendin eten die dit jaar vier weken een taalcursus in Florence heeft gedaan en op haar taalschool ook een Florentijnse specialiteit heeft leren maken. Ignudi alla fiorentina, ook wel strozzapreti: gewurgde priester. Volgens de docent op de kookschool omdat de arme bevolking van Florence de priester te eten moesten geven. Dat vonden ze zo vervelend, dat ze hoopten dat de man maar zou stikken terwijl hij de ignudi at.Image
Het gekke is dat strozzapretti normaal een pastavorm is (zoek maar bij google afbeeldingen) en niet de balletjes die wij maakten. Ik denk dat de naam eerder ravioli gnudi moet zijn. Het zijn namelijk balletjes van spinazie, ricotta, broodkruim en ei, de vulling van ravioli, maar zonder de pasta dus.
In Florence at Merel de ignudi met tomatensaus, maar ik maakte er een puttanesca van (slettensaus: tomatensaus met een beetje ansjovis, olijven en kappertjes)

Image

Blote ravioli met slettensaus – ignudi alla fiorentina met puttanesca (2 personen)

  • 250 gram spinazie (uit de koeling, of ontdooid uit de vriezer)
  • 125 gram ricotta
  • 75 gram paneermeel (of oud brood gemalen in de keukenmachine)
  • 25 gram parmezaan (of grana)
  • 1 eidooier
  • Twee eetlepels bloem
  • 1 blik tomaten
  • Een teen knoflook
  • 3 ansjovisfileetjes (uit een blikje of klein glazen potje)
  • Een handje zwarte olijven
  • Een theelepel kappertjes
  • Zout, peper, rode peper (gedroogd pepertje, chilipoeder, pili pili of stukje verse rode peper)
  • Olijfolie
  • Handje peterselie (fac.)

Kook de spinazie in een klein laagje water en zout. Laat afkoelen (je kan het afspoelen met koud water als je haast hebt).
Begin ondertussen met de puttanesca. Snij de knoflook fijn en de olijven in plakjes (en het pepertje als je geen poeder gebruikt) Bak de ansjovis in olijfolie in een koekenpan, tot de visjes bijna uit elkaar vallen. Voeg dan de knoflook en chili toe en bak heel even mee. Doe de tomaten erbij en plet met een houten spatel. Breng op smaak met zout en voeg de kappertjes en olijven toe. Laat zachtjes pruttelen, een minuut of 10.
Zet een pan water met zout op.
Knijp de spinazie flink uit. Doe samen met de ricotta en het ei in een keukenmachine (of het kleine bakje bij je staafmixer). Voeg de helft van de parmezaan, het broodkruim, zout en de zwarte peper toe en meng met je handen.
Doe de bloem op een plat bord. Maak van het spinaziemengsel kleine balletjes (vorm grote knikker) en rol ze even door de bloem. Leg opzij en herhaal tot het mengsel op is.
Leg voorzichtig in het kokende water en wacht tot ze boven komen drijven – al na een paar minuten. Vis ze eruit (het liefst met een schuimspaan) en doe bij de saus.
Eet met de rest van de parmezaanse kaas (geraspt) en eventueel wat gehakte peterselie.

 Image

 Trouwens:

  • Je kan er ook gewone tomatensaus bij eten, scheelt een paar ingrediënten en dan proef je de ignudi wat beter.
  • Ik heb een nieuwe favoriete site. http://www.giallozafferano.it. Er staan heel veel recepten op, maar vooral de filmpjes zijn leuk. Goed voor je Italiaans ook.

Volg me ook op twitter en facebook!
Heb je mijn receptenindex al gezien?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s