Waarom niet meer aardappel? En recept aardappel en courgette uit de oven

Aardappel. Ligt het aan mij of wordt dat vrij weinig door studenten gegeten? De meeste die ik ken ‘hebben er niet zoveel mee’ en eten meer rijst en vooral – uiteraard – pasta. Nou moet ik toegeven dat ik ook vrij weinig aardappels eet. Vooral met gekookte maak je me niet erg gelukkig, tenzij het met vis en roomsaus is. Toch kan je echt een heleboel lekkers met aardappel doen en is het een van de goedkoopste spullen om in huis te halen. Dus laten we eens een aardappelrecept doen!
Eerst nog even een zijpaadje: in een boek over de Nederlandse culinaire historie (Jozien Jobse-van Putten, Eenvoudig maar voedzaam. Cultuurgeschiedenis van de dagelijkse maaltijd in Nederland) las ik het volgende over de aardappel: traditioneel gezien at men de knol met zuur(azijn of mosterd) of vet (reuzel, olie of jus). Dat zie je overigens nog steeds in Engeland, waar friet met azijn wordt gegeten. Later kwam in Nederland het gebruik op om aardappelen met groenten te stampen. Volgens de schrijfster had men van de betekenis van groente voor de gezondheid rond 1900 nog nauwelijks weet. Velen stonden zelfs afwijzend tegenover het gebruikt van grote porties ervan. Zo bestonden de stamppotten meestal uit geweldige hoeveelheden aardappelen en een relatief klein deel groente.
Wij gaan dat nu anders doen, en nemen helft aardappel en helft groenten. Courgette, om precies te zijn. Hartstikke makkelijk, want ze mogen tegelijk de oven in.

 

Aardappel en courgette uit de oven (2 personen)Image

  • 4 flinke aardappels
  • Een courgette
  • Zout, olijfolie
  • Verse tak tijm of rozemarijn (fac.)

 

Verwarm je oven op 180 graden. Schil de aardappels. Snij samen met de courgette in niet te grote blokjes. Doe in een kom en meng met een gulle schoot olie en genoeg zout. Spreid uit over een bakplaat met bakpapier. Zet veertig minuten in de oven.
Zet dan nog eens je oven op z’n heetst. Leg eventueel wat tijm of rozemarijn (gedroogd kan overigens ook) tussen de stukjes en zet opnieuw in de oven, zo’n tien minuten.Image

 

Trouwens

Volg me ook op twitter en facebook!
Ken je mijn receptenindex al?

Advertisements

2 thoughts on “Waarom niet meer aardappel? En recept aardappel en courgette uit de oven

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s