7 weken Italië, ROME en recept pasta all’amatriciana

Zeven weken in Italië. In Rome om beter Italiaans te leren, een cursus over Da Vinci in Florence (voor Amsterdamse studiepunten) en vakantie houden op Sicilië. Voor Florence is mijn laptop nodig, en optimistisch dacht ik: ‘kan ik mooi mijn blog bijhouden’.
Nou eh, niet echt dus. s’ Ochtends vroeg op en naar Italiaanse les. We lunchen meestal in de kantine, waar ze erg lekker koken: pasta’s, vlees, groente, toetjes.. Vervolgens de stad in en VEEL lopen en VEEL zien. Dus helaas was het bloggen er een beetje bij ingeschoten. Nu dus de eerste. En wat heb ik al veel gegeten!IMG_0629
Aperitivo bijvoorbeeld. Je betaalt een drankje à la 8-10 euro en kan vervolgens van het buffet pakken. Sommige cafés hebben van alles lekkers: pasta-, couscous- en rijstsalade, worst, groente, brood, stukken pizza.. Pas alleen wel op dat je niet op alle plekken onbeperkt kan pakken, soms betaal je per extra bord meer. Dan kan je – op z’n goed Hollands – beter meer op één bord proppen.
Natuurlijk gingen we ook naar restaurants. Je kan op veel plekken lekker en goedkoop eten in Rome. Wij gingen steeds op zoek naar aftandse en niet-toeristische plekken. Niet toeristisch is in ‘s zomers Rome vrij moeilijk, maar aftands lukte wel. En warempel, we aten elke keer lekker en voor weinig geld.
Zoals de laatste avond, toen we op aandringen van de ober van Trattoria Enzo (in de wijk Trastevere) panzanella namen. Ik kende de Toscaanse broodsalade al van mijn Italiaanse vriendin Veronica, maar deze was wat chiquer. Het lag allemaal prachtig in een blokje: stukjes oud geweekt brood, tomaat, blokjes ui/wortel/selderij en als extra’s nog stukjes sardientjes en wat burrata: chique kaas van mozzarella en room.IMG_0645

Dan, en misschien meer voor de doordeweekse avond, heb je de beroemde simpele Romeinse pasta’s, die je in alle restaurants wel zag. Ze zijn ontstaan bij de arme bevolking en lijken me dus ideaal voor de arme studenten van nu, vind je niet? Je moet wel lekkere pecorino kopen, maar daar kan je best lang mee doen.

1: Cacio e pepe stond ooit al op mijn blog, en is het aller simpelst. Pasta, kaas en peper. En wat kookwater.
2. De welbekende carbonara, die ik ook al plaatste. Pasta, spek, kaas en ei.
3. Als derde is er pasta all’Amatriciana, licht pittige tomatensaus met guanciale, een soort spek (wangspek) die moeilijk te vinden is in Nederland.
4. Pasta alla gricia lijkt op cacio e pepe, maar dan met die guanciale erbij.

Laten we, ondanks het gebrek aan gianciale, de Amatriciana maken, die nam ik hier het vaakst.

IMG_0525 Recept pasta all’Amatriciana (2 personen)

 • 200 gram pasta (penne bijvoorbeeld)
 • Een half blik tomaten
 • Half chilipepertje (fijngehakt) of wat chilipoeder
 • 50 gram spek
 • Half glaasje witte wijn
 • Beetje pecorino (30 gram ongeveer)

Zet een pan met water en zout op.
Snij het spek in kleine, dikke plakjes (of gewoon blokjes). Bak in een koekenpan in wat olijfolie en voeg de chili toe. Voeg na zo’n vijf minuten de wijn toe en laat even inkoken.
Doe de tomaten in de pan en druk ze stuk met een spatel. Laat pruttelen en kook intussen de pasta.
Giet de pasta af, doe bij de tomaten en voeg het spek toe. Meng en strooi er pecorino over.

P1030206

Trouwens:

 • Hier de guanciale. Deze versie (gemaakt in Parijs door een Romein) was overigens met ui, dat kan dus ook.
  P1030200
 • Zo zag een normale lunch in de kantine van de taalschool eruit. Dit was ossobuco (kalfsschenkel) met cicoria (soort bittere spinazie) en gebakken aardappeltjes. Maar meestal namen we pasta.
 • IMG_0605
 • En, het is ook erg populair in Italië, nog een selfie!  IMG_0643
Advertisements

2 thoughts on “7 weken Italië, ROME en recept pasta all’amatriciana

 1. Jeetje wat reis en leer je veel, mooie studententijd, waar betaal je dat allemaal van vraag ik maar erg indiscreet (-:
  Wel leuk jouw avonturen mee te kunnen lezen en van de recepten te genieten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s