Koken voor grote groepen op z’n Italiaans

Zo. En ik ben weer thuis. Het waren leuke en ook heel erg lekkere weken in Italië. Van Rome (zie vorige blog) met zijn pasta’s en aperitivo’s naar Sicilië, met veel zon, strand, speedo’s, broodjes met veel vlees (kaas-ham-knakworst op één broodje), veel zoete dingen (cannoli’s, taartjes, ijs) en mijn favorieten: pistachepesto en arancini: gefrituurde ballen met risotto. De laatste stop was Florence, waar ik met twintig andere Nederlandse studenten een cursus over Leonardo da Vinci deed. We aten meestal met z’n allen in de grote tuin.
Ik begin eens aan het eind en vertel over wat we kookten voor zoveel mensen. Dan ga ik later de pistachepesto proberen en hem met jullie delen.

Goed. Voor grote groepen koken. Altijd handig om te kunnen, voor feestjes-studentenverenigingen-reizen-studentenhuizen-noem het maar op. Al de eerste dag hadden we iets leuks gedacht: custom-eten. Je maakt een basis en vervolgens zet je de extra’s op tafel, zodat iedereen eet wat hij wil (geen of wel vlees, extra groente, bedenk het maar). Je hebt namelijk altijd wel mensen die iets niet lusten en zo los je dat probleem op.
Verder handig bij grote groepen: doe het niet in je eentje. Hulp met snijden is altijd handig; of een verdeling van de taken. Bovendien is het heel gezellig met een groepje in de keuken.
Hierbij wat suggesties voor als je met veel mensen eet. Ik neem nu 10 personen als basis, dan kan je de hoeveelheden zelf aanpassen voor als je met meer bent.IMG_0815

Tomatenpasta (10 personen)

  • 1 kilo korte pasta (of wat meer)
  • 3 tenen knoflook
  • 2 uien
  • 2 grote blikken tomaat of 1,5 fles passata (tomatenpasta)
  • Zout, peper, olijfolie
  • Evt. kruiden (rozemarijn/tijm/oregano)
  • Extra’s: mozzarella in stukjes; geraspte parmezaan; blokjes gekookte ham; reepjes rauwe ham; een plantje basilicum om af te plukken; gesneden olijven; gebakken courgette, paprika of aubergine

Zet je grootste pan op met water en zout.
Snipper de ui en bak zacht in olijfolie. Pel de knoflook en voeg toe. Voeg de tomaten toe als de ui glazig is en zet het vuur laag. Breng op smaak met zout, peper, misschien wat suiker en een kruidje. Laat pruttelen.
Kook de pasta en maak de extra’s klaar. Haal de knoflook uit de saus; giet de pasta af en meng met de tomatensaus. Zet alle extra’s op tafel en customize maar!

IMG_0847

Pasta pesto (10 personen)

  • 1 kilo korte pasta (of iets minder, als je aardappel gebruikt)
  • Flink pesto (maak zelf met mijn recept en doe alle hoeveelheden x2 of koop 2 potjes)
  • (of) 5 aardappelen en 500 gram sperziebonen, gekookt
  • (of) Extra’s: gebakken courgette; stukjes tomaat; stukjes mozzarella; pijnboompitten; gebakken kipfilet in stukjes; geraspte parmezaan; rucola; olijven in stukjes

Zet je grootste pan op met water en zout. Bak de courgetten of kip als je die wilt serveren. Kook de pasta en meng met pesto, aardappel en sperziebonen als je die gebruikt. Zet alle extra’s op tafel.

10295028_315373788613851_5280507729996995111_o.jpg

Couscous (10 personen)

  • 750-1000 gram couscous
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 2 courgettes; 2 paprika’s
  • 1 pak (diepvries)doperwtjes
  • Citroen; olijfolie
  • Extra’s: feta in stukjes; gebakken stukjes merguez; stukjes gedroogde worst; blaadjes munt; rucola; tomaat in stukjes; komkommer in stukjes

Zet iets minder dan een liter water op in een grote pan met zout.
Snij de ui; courgettes en paprika’s in stukken. Bak de ui; dan de paprika en dan de courgette. Voeg zout toe.
Giet de couscous in de pan met water en zet het vuur uit. Roer niet.
Maak de extra’s klaar.
Roer de couscous door als het water is opgenomen en breng op smaak met (misschien nog wat) zout, peper, citroensap, olie en misschien wat chilipoeder.
Zet wederom alles op tafel en customize!

ZIE HIER NOG EEN BLOG OVER KOKEN VOOR GROTE GROEPEN

Trouwens:

  • Ik maakte verder nog mijn groentelasagne in veelvoud (het was alsnog te weinig) en een grote karamelkoek.IMG_0851
  • Andere dingen die goed werken voor grote groepen: soep. Wij maakten courgettesoep. Zet dan wel genoeg andere dingen op tafel (brood; kaas; salade).
  • Deze foto wil ik jullie niet ontzeggen. Light lunch?IMG_0936
Advertisements

One thought on “Koken voor grote groepen op z’n Italiaans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s