Sicilië! en recept risotto met doperwtjes en champignons

Het is weer tijd voor een blog. Nog een over mijn Italiaanse zomer. Dit keer is het de beurt aan.. Sicilië!

Na twee weken Rome was het een verademing om op Sicilië aan te komen. Bergen! Palmen! Zee!
Nee, geen rust en reinheid. Het tegendeel. Sicilianen converseren enkel op hoog volume, met een ruzie-achtige toon. Maar ze hebben het gewoon gezellig hoor!
We begonnen in Palermo, in een heel leuk volksbuurtje waar twee visrestaurants onder ons appartementje elke avond vis grilden. De geur was niet te harden, gezellig was het wel. De tweede avond aten we er, een schaal vol gegrilde vis, garnalen en inktvis, met wat citroen. IMG_0651Verder gingen we naar het overvolle strand, waar we voor het eerst het hoge gehalte speedo’s zagen. De Italiaanse strandbezoekers die géén superkort zwembroekje dragen (liefst wit of knalgeel) zijn op een hand te tellen. We bezochten de markt, waar prachtige (enorme!) zwaardvissen lagen, waar levende slakjes te koop waren en waar we verse vijgen, olijven, knoflookbrood en druiven kochten, om in het park op te eten. IMG_0701 IMG_0705

Het hoogtepunt van Palermo was niet de markt, de visstraat of het strand, maar onze vaste bar, aan het eind van de straat. Het was er altijd druk en je kon er elk moment van de dag terecht: voor het ontbijt hadden ze uiteraard koffie, allerlei zoete broodjes (bijvoorbeeld een croissant met een halve pot nutella erin) of hartige dingen: een broodje met mozzarella, tomatensaus, ham en knakworst bijvoorbeeld. Vult goed. Ze hadden ijs en gebakjes, zoals de beroemde cannoli. Maar het lekkerst waren de arancini: een bal risotto met spinazie, champignons, vlees of 4 kazen die gefrituurd werd. Het vet droop eraf, maar lekker dat het was!! Vooral met een koud Peroni-biertje. Overigens kreeg ik nooit een hele op, maar was er een forse man die we er drie achter elkaar zagen eten..url

Ik merk al dat ik veel te veel heb geschreven, dus wordt het Siciliëverhaal er een in etappes. Nu tijd voor het eerste recept. Niet gefrituurd, wel risotto. Dat is namelijk best makkelijk om te maken. En je maakt er toch indruk mee.

Risotto met doperwtjes en champignons (2 personen)

 • Een halve ui, gesnipperd
 • Handje champignons, in kwarten (de kleintjes door de helft)
 • Kopje erwtjes uit de diepvries
 • 150 gram risottorijst
 • Scheutje witte wijn
 • 1/2 liter bouillon (liefst paddenstoelen)
 • Handje parmezaanse kaas
 • Boter
 • Geraspte citroenschil (fac.)

Maak de bouillon en hou op een laag pitje warm. Bak de ui in de boter tot hij glazig is. Voeg dan de rijst toe en roer. Voeg de wijn toe en schenk net zoveel bouillon in de pan tot de rijst onder staat. Roer tot de bouillon is opgenomen, en voeg dan nieuwe toe.
Bak ondertussen de champignons in wat boter, in een klein koekenpannetje.
Voeg na zo’n 5 minuten de erwtjes bij de rijst. Proef na 10 minuten (totaal dus zo’n 15) of de risotto gaar is. Hij moet niet hard meer zijn, maar ook niet doorgekookt. Voeg wat citroenrasp, geraspte parmezaan en de champignons toe.

Trouwens:

 • Risotto kan je met van alles maken. Wat spek of ham, blauwe kaas, spinazie, gedroogde paddenstoelen, verzin het maar! Zoek wel even op internet, want sommige ingrediënten voeg je eerder toe dan andere.
 • Ik moet nog steeds de overheerlijke pistachepesto uit Sicilië proberen.
 • Veel graffiti op Sicilië. Maar wel met romantische insteek, want de meest gespoten zin was… Ti Amo!
  IMG_0667IMG_0670 IMG_0706

  Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s