Kunst in de natuur en recept ratatouilletaart met geitenkaas

UvA’ers? De nieuwe babel is er, met in mijn achterkantrubriek deze maand het paleodieet. Dus pak ‘m mee!

Je krijgt weer bijna de zomer in je bol, van het weer van gister. Voor het eerst was ik in het Kröller-Müllermuseum, na eerst heel lang gepicknickt te hebben in het park en gefietst te hebben door de frisse buitenlucht. Als stads typje was het heel fijn om IMG_1110eens op de Veluwe te zijn. Mijn nare herinneringen van het jaarlijkse schoolreisje in Nunspeet op de basisschool (vieze tomatensoep met een zacht bolletje met saaie kaas..) verdwenen gister en maakten plaats voor het inzicht dat de Veluwe erg mooi is. De zelfgemaakte scones van Kröller-Müllermaatje Stan hielpen daar trouwens ook bij. IMG_1113
Van fietsen en lopen krijg je honger. We aten gister geen ratatouille maar ik kreeg er wel zin in, het laatste moment van de zomerse groente. Het is een van mijn lievelingsgerechten en afgelopen zomer maakte ik in Frankrijk een nieuwe versie: een hartige taart met ratatouille en geitenkaas. En ja, het werkt. Goed zelfs.
Wederom jammer dat je hier niet pâte brisée kan krijgen: een rol deeg die je uitrolt en meteen kan bakken. Je kan bladerdeeg nemen, of zelf deeg maken.

Ratatouilletaart met geitenkaas (4 personen of 6 als voorgerecht)

 • Deeg (Frans briseerdeeg, een pakje bladerdeeg of zelfgemaakt, zie onder)
 • 1 courgette
 • 1/2 aubergine
 • 1 rode en 1 groene paprika
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 3 tomaten
 • tijm, olijfolie, peper, zout, snuf suiker
 • zachte geitenkaas

Verwarm de oven voor op 220 graden. IMG_0493Snij de groente in stukken, niet te groot. Meng in een bak met olie, een snufje suiker, zout, peper en tijm. Leg op een ovenplateau (misschien moet het in twee keer, want het moet een dunne laag blijven). Bak ongeveer 25 minuten in de oven, tot de groente gaar is en een beetje uit elkaar begint te vallen. Haal uit de oven.
Zet de oven terug op 180 graden. Bedek een lage taartvorm of bakplaat met het deeg. Lekker is als je het eerst blindbakt: leg een stuk bakpapier op het deeg en vul met rauwe bonen of iets anders zwaars (dat niet gaar kan worden in de oven! Een ovenbestendige kom werkt ook). Bak het tien minuten en haal uit de oven. Haal de vulling en het bakpapier weg.
Proef of de ratatouille lekker is (doe er anders wat suiker, zout, peper of kruiden bij). Leg op de taart. Het mag een dikke laag zijn, maar misschien hou je toch wat over (ligt aan de maat van je vorm), dat is dan weer lekker voor de dag erna.
Verdeel de geitenkaas over de taart en zet nog 20-30 minuten in de oven.

IMG_0498

 Trouwens:

 • Zelf deeg maken: Meng en kneed 250 gram bloem, 125 gram harde boter in blokjes, een ei, een snuf zout en een beetje water. Laat een uur in de koelkast staan en rol het dan uit.
 • Je kan de geitenkaas ook vervangen voor brie of mozzarella. Of strooi er wat parmezaan over.
 • Ach, vooruit, hij is zo fotogeniek, nog een foto! IMG_0501
 • Mijn favoriete schilderij in het museum:

IMG_1114

Volg me ook op twitter en facebook!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s