Oktoberrubriek Babel en paleo-recept puree van zoete aardappel en gehakt

Ook deze maand schreef ik weer de culinaire rubriek voor faculteitsblad Babel. Hier het stuk én het recept.

foto 1Paleo, het jager-verzamelaardieet of zelfs ‘het oerdieet’. Nieuwe namen voor een oud voedingspatroon, waarbij je eet zoals onze voorouders uit het paleolithicum. Binnen het dieet eet je niets anders dan wat onze voorouder zo uit de natuur haalde. Noor Sollie (1992), student Engels, heeft sinds een half jaar tarwe, suiker, lactose en E-nummers afgezworen, na een Paleochallange van de sportschool. ‘Vlees, vis, fruit, groente, noten en zaden mogen wel’, vertelt ze terwijl we zoete aardappel en pompoen in kleine stukjes snijden. Maar waaróm zou je eten als een holbewoner, terwijl tegenwoordig juist alle gemakken van een Maggipakje tot en met een kant-en-klare AH-maaltijdsalade voorhanden zijn? Noor: ‘Wij zijn genetisch nauwelijks anders dan de oermens. Ons lichaam kan eigenlijk heel slecht tegen de producten van na de neolithische revolutie: het begin van de landbouw en veeteelt.
‘Paleo staat voor weten waar je eten vandaan komt,’ gaat Noor verder, terwijl ze in een hapjespan met gebakken ui, gehakt, rozijnen, olijven en gekookt ei roert. Ze gaat niet zelf de natuur in zoals de oermens, maar neemt wel alleen pure producten. Geen kant-en-klaarproducten kopen, maar zo veel mogelijk biologisch. Noor heeft sinds haar dieet geen buikpijn meer, flink meer energie en de suikerdips zijn ook verleden tijd. ‘Zie het als een investering in je lichaam. Het moet nog best lang mee’. De zoete aardappel en pompoen worden gekookt en tot puree geprakt.
Het klinkt heel onstudentikoos: geen pasta, geen bier, geen suiker. Maar dat valt erg mee, verzekert Noor. Lunchen gaat met restjes van de dag ervoor, in tupperwarebakjes. En wijn mag gewoon. Bovendien moet het wel leuk blijven: als ze wil eet ze wel een croissantje. Of neemt een biertje.
De puree met het gehakt komt op tafel. Het is verrassend lekker en smaakt eigenlijk vooral ‘normaal’.
Noor vertelt dat je ook zonder suiker en meel van alles kan bakken en daar net zoveel van eten als je wil. ‘Hallo, ik kan ontbijten met muffins en pannenkoeken!’

Puree van zoete aardappel en gehaktprutje (4 personen)

 • 3 eieren
 • 500 gram gehakt
 • 3 zoete aardappels (ook wel bataat)
 • 1 ui
 • 1 teen knoflook
 • 4 tomaten
 • Twee handjes rozijnen
 • 1 eetlepel olijfolie of kokosolie
 • Twee handjes groene olijven
 • 1 eetlepel Italiaanse kruiden, oregano of rozemarijn

Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Doe in een pan en zet net onder water. Kook ongeveer 15 minuten tot de stukjes zacht zijn.
Kook ondertussen de eieren hard (7 minuten).
Hak de ui en knoflook klein. Bak even in olijfolie. Voeg het gehakt toe en roer los met een houten spatel. Voeg tomaten, olijven en rozijnen toe en laat pruttelen. Breng op smaak met de kruiden, zout en peper.
Giet de zoete aardappels af en laat uitlekken in een vergiet. Doe terug in de pan en stamp met een stamper of vork. Paleo-Noor deed geen zout of peper in de puree; ik doe het wel.
Pel de eieren, snijd ze in stukjes en doe door het gehaktmengsel.
Maak een bedje van de puree en leg er wat lepels gehakt op.

(Dit recept staat ook op Noors site maarwateetjedanwel.nl)

Trouwens:

 • Noor deed ook nog wat rozijnen door het prutje. O, en ik bedenk nu dat pijnpoompitten waarschijnlijk ook érg goed werken.
 • Ik wacht nog op de goede foto’s van de goede fotograaf. Hier is hij aan het werk. foto 2
 • Studeer je aan UvA’s geesteswetenschappen en kook je heel goed, heel slecht, heel raar of op een hele gekke manier? Stuur me dan graag een bericht!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s