Nieuwe Babel: Vietnamees koken met Lan en recept rijstloempia’s

Het is weer het begin van de maand, en dus tijd voor de nieuwe Babel (het tijdschrift van de faculteit geesteswetenschappen van de UvA)! Deze keer vroeg ik mijn studiegenootje Lan of ze Vietnamees wilde koken. Lees hier het stuk over Lan en het recept voor haar rijstloempia’s. De mooie foto’s zijn van Daniel Webb.

IMG_0002Sommigen boeken een enkeltje Bangkok, anderen houden het op een hete kruik en een warme choco. Lan Duong (22), studente Frans, duikt ter beschutting tegen de aanstormende winterkou haar keuken op het Olympiaplein in. Daar draait ze gerechten in elkaar die de zinnen prikkelen, om zich op de doorsnee dinsdagavond in warmer oorden te wanen. Haar ouders kwamen 25 jaar geleden als bootvluchtelingen naar Friesland en bleven daar Vietnamees koken. Lan nam dat over toen ze vier jaar geleden als student naar Amsterdam kwam en maakt veel rijst met gemarineerd vlees, groenten, bergen verse kruiden en natuurlijk vissaus. Vandaag treft ze de voorbereidingen voor rijstloempia’s, die iedere eter op eigen houtje rolt. Je vult flinterdun rijstpapier met garnalen, vlees, mie en kruiden tot een loempia en doopt hem in een mix van vissaus, citroen, knoflook en peper.
Het varkensvlees, de garnalen en de rijstvermicelli zijn al gekookt als ik in de mooie keuken bij het Olympiaplein kom. Lan snijdt komkommer in lange, dunne plakken en hakt de koriander, Thaise basilicum en munt die ze bij de toko op de Nieuwmarkt heeft gekocht. Dan zet ze een bak heet water neer, waar ze een rijstvel kort indoopt. Terwijl we rollen, vertelt Lan over afgelopen zomer, toen ze voor het eerst (bewust) in Vietnam was. Het was fantastisch, ook het eten. ‘Mijn tante blééf mijn bord maar volscheppen. Soms best vermoeiend.’

De rollen zien er behalve smakelijk ook prachtig uit: je ziet alle ingrediënten door het papier heen. Maar knutsel-eten blijft altijd knoeien: je moet er eerst even handig in worden. Blijven oefenen dus! Gelukkig komen er nog genoeg winteravonden waarop je graag rollend weg wil dromen over warmere oorden.

IMG_0016

Recept Vietnamese rijstloempia’s (4 personen)

 • Pak rijstpapier (toko)
 • 2 speklappen
 • 150 gram gekookte garnalen of rivierkreeftjes (of diepvries, kook ze dan nog een minuut of 5)
 • 25 gram mie (rijstvermicelli)
 • 1 komkommer
 • Een halve krop ijsbergsla
 • Een bosje verse munt
 • Een bosje verse koriander
 • Een bosje verse Thaise basilicum (toko)
 • 2 tenen knoflook
 • 1 rode peper
 • 3 eetlepel suiker
 • 3 eetlepel citroensap
 • 3 eetlepel vissaus
 • 6 eetlepels water

Kook de speklappen met wat zout tot het zacht is (ongeveer 20 minuten). Snij het in reepjes. Heb je grote, snijd ze dan in de lengte door. Kook de mie met wat azijn of citroen (ongeveer 6 minuten), giet af in een vergiet en spoel onder de koud stromend water.
IMG_0013Snij de komkommer in lange, dunne plakken en snij de sla in reepjes.

Sausje:
Haal de pitjes uit de peper als je niet van erg pittig houdt, laat ze anders zitten. Hak de peper fijn. Pel de tenen knoflook en stamp ze fijn met de suiker en peper (stampen kan gewoon met een lepel). Voeg de rest van de ingrediënten toe en proef of het zout (vissaus), zuur en zoet genoeg is.

Rollen:
Vul een grote bak of kom met heet water. Doop daar kort een rijstvel in en leg op een bord. Vul met de ingrediënten (niet te veel!) en rol op. Het handigst is om eerst de zijkanten naar binnen te vouwen. Deze site legt het handig uit.

Eet met het sausje.

IMG_0021

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s