Babel en recept chique gehaktballen

Hier het stuk dat ik voor het februarinummer van Babel schreef. De foto’s zijn gemaakt door Daniel Webb.

Gehaktballen in plaats van gedachten
Het wordt vroeg donker, de knusse kerstlichtjes zijn weg en april is nog lang niet in zicht. Voor het gure februariweer heeft Maaike Hommes (24), masterstudent Cultural Analysis, dé oplossing. Gehaktballen, aardappelpuree en sperziebonen met champignonsaus, gekarameliseerde uien, walnoten en parmezaanse kaas. ‘Gewoon eten,’ volgens Maaike,‘het woord karameliseren maakt het chic, maar het is heel simpel.’ Vrolijk vertelt ze in de keuken van een gezellig meidenhuis in Oost over haar onderzoeksproject, het koor waar ze in zingt en het eten dat ze voor haar huisgenoten kookt. Terwijl ze sperziebonen en aardappelen kookt en champignons en uien fijnhakt, peinst Maaike over de impopulariteit van het Hollandse eten. IMG_0017Alle studenten in Amsterdam lijken alleen nog quinoa, couscous en sushi te willen en huiveren bij het idee van aardappelen, groente en vlees. Onterecht, volgens Maaike, die nu de champignons en ui in ‘dik veel boter’ bakt. ‘Soms heb je gewoon zin in zwaar eten. Helemaal in de winter.’ Er gaan bloem en melk in de pan, en nog maar wat boter. Ze brengt de saus op smaak met een bouillonblokje, sojasaus en ketjap en giet dat over de gare boontjes in een ovenschaal, die op 180 graden de oven ingaat. De inmiddels gekookte aardappelen stampt ze met melk, nog meer boter en wat nootmuskaat tot een puree. Terwijl Maaike ballen kneedt van gehakt, eieren, mosterd, ui en paneermeel vertelt ze waarom koken zo fijn is. ‘Je bent heel erg met één ding bezig. Als drukke student zit je hoofd op een dag zo vol met gedachten, dat het heerlijk is om alleen te denken aan de ui die je snijdt, of de boter waar je de gehaktballen later in bakt.’ Daarom gaat het soms nog wel mis. Het gesprek gaat gezellig door als Maaike de uien in hete koolzaadolie gaat karameliseren met bruine suiker. ‘Ik ben er niet helemaal bij. Ik ben gewend om alleen te koken en nu gaat het dus fout.’ De zwarte uien gaan de prullebak in en de volgende lading komt prachtig uit de pan. Samen met gehakte walnoten en geraspte parmezaan doet Maaike ze bij de sperziebonen en kunnen we aan tafel.Het lijkt of iedereen in de studentenwereld heeft besloten dat Nederlands eten saai is, maar Maaike laat zien dat het stiekem verwarmend lekker is. Het ultieme comfortfood voor de grijze maanden.

Gehaktballen met aardappelpuree en sperziebonen met champignonsaus (4 personen)

Ingrediënten:

Sperziebonen:

  • 600 gram sperziebonen
  • 1 bakje champignonsIMG_0021
  • 3 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 eetlepels roomboter
  • 1 à 2 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels melk
  • Bouillonblokje
  • Scheutje ketjap, scheutje sojasaus
  • 2 eetlepels (koolzaad)olie
  • 1 eetlepel Bruine suiker
  • 2 handjes walnoten
  • 2 handjes geraspte Parmezaanse kaas

Puree:

  • 500 gram aardappelen
  • 2 eetlepels boter
  • Half glas melk
  • Snuf nootmuskaatIMG_0018

Gehakt:

  • 500 gram rundergehakt
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • Halve eetlepel (grove) mosterd
  • Scheutje ketjap
  • 2 handjes paneermeel
  • 2 eetlepels boter

Haal de sperziebonen af en schil de aardappels. Kook de sperziebonen met zout.
Maak de saus: hak de champignons, knoflook en twee uien fijn. Bak de ui en knoflook in twee eetlepels boter zachtjes in een pan. Voeg de champignons toe als de ui goed gefruit is. Laat even meebakken en voeg de bloem en melk toe. Roer tot een smeuïg geheel, doe er misschien nog wat boter bij. Breng op smaak met een bouillonblokje, sojasaus en ketjap en laat nog even pruttelen tot het een saus is geworden.
Giet ondertussen de boontjes af eIMG_0022n leg in een ovenschaal. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kook de aardappels.
Is de saus klaar? Meng met de sperziebonen en zet twintig minuten in de oven.
Kneed alle ingrediënten voor de gehaktballen (behalve het paneermeel en de boter). Strooi het paneermeel op een bord en rol daar het gehakt tot vier ballen. Bak ze in een koekenpan in de boter, het liefst half onder een deksel. Draai ze af en toe en laat ze zo’n vijftien minuten op half laag vuur bakken.
Giet de aardappels af en stamp met de boter, melk en nootmuskaat tot een smeuïge puree.
Snij de laatste ui in dikke ringen. Laat de olie heet worden in een koekenpan en bak daar de uien in. Draai het vuur laag als de ringen bruin beginnen te worden en voeg de suiker toe. Haal van het vuur.
Hak de walnoten fijn en rasp de Parmezaan (als je geen zakje hebt gekocht). Haal de boontjes uit de oven en verdeel de ui, walnoten en kaas erover. Zet nog een paar minuten in de oven.

09

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Zelf in de Babel? Stuur me een bericht op twitter of facebook.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s