Drinken met Babel en recept vis met roomsaus

Samen met mijn goede vriendin Aimée Plukker schreef ik voor afgelopen Babel een stuk over wijn. Lees het hier!IMG_0137
Als student nemen we het leeuwendeel van de Nederlandse alcoholconsumptie voor onze rekening én zijn we de hele dag bezig met het vergaren van kennis. Toch staan veel studenten vaak hulpeloos voor het wijnschap in de supermarkt. Deze wijnliefhebbers doken in het wijnaanbod en enkele wijngidsen, zoals de Grote Hamersma en zochten voor elke studentensituatie de bijpassende wijn uit.

Feestje
Goed, met Canei, Smirnoff Ice en Breezers zul je niet meer snel aankomen op het huisfeestje van een studiegenoot. Maar hoe voorkom je dat je net als elke andere aanbellende feestganger bijdraagt aan de groei van de voorraad precies dezelfde (bonus)wijn? Als eerste tip voor het kopen van feestwijn is het handig om een fles wijn uit te zoeken die je zelf ook graag drinkt. Zo ben je altijd verzekerd van een lekker glaasje, mochten de andere aanwezige dranken tegenvallen. Ga wel voor een simpele en goedkope wijn, want je weet nooit hoe snel hij wordt opgedronken door je mede-feestgangers. Kies bijvoorbeeld voor een soepele rode wijn zoals een Merlot, en een frisse witte wijn op warmere dagen.
Wit: Pinot Grigio – Dreambird, Hema, € 3,75
Rood: Merlot – Valdivieso, Gall & Gall, € 6,99; Verschillende druiven – Terrasse du Moulinas Rouge, Gall & Gall, € 4,99

Romantisch diner
Erg traditioneel in de liefde is de s10592663_700223473366086_5631598801028978875_ntudent niet meer. Maar heb je genoeg van dat gezoen in het bierhol van de studentenvereniging? De hoop bijna verloren na die tien mislukte Tinderdates? Nodig je potentiële liefde dan uit voor een etentje. Investeer in een goede wijn en maak eens iets anders dan de eeuwige pasta. Bak een biefstukje en serveer er een goede rode wijn bij of ga eens voor vis met witte wijn. Vegetariërs kunnen beide nemen, al gaat wit meestal makkelijker met groente (neem bij paddenstoelen dan weer rood). Simpel maar lekker: bloedsinaasappels met olijfolie vooraf. En dan vis met roomsaus en een gekookt aardappeltje.
Wit: Grüner Veltliner – Domäne Wachau, Hema,
€ 6,50
Rood: Cabernet Franc – Tilia, Albert Heijn, € 6,59; Cabernet Sauvignon – El Árbol, Aldi, € 3,39

Recept vis met wijnDSC_0004
Schil 400 gram aardappels en kook ze. Schil voor het voorgerechtje een (bloed)sinaasappel zó dat je geen wit meer ziet. Snij in plakken en leg op twee bordjes. Zet apart. Maak de saus voor de vis: snij een ui klein en fruit hem op laag vuur in een flinke klont boter tot hij glazig is. Doe er een half glaasje witte wijn bij en laat zachtjes inkoken. Schenk zo’n 100 ml slagroom in de pan en laat nog even zachtjes pruttelen. Zet het vuur uit. Giet de aardappels af en bewaar ze in de pan onder de deksel, dan blijven ze nog wel een tijdje warm.
Als de gast er is kun je het eten afmaken: schenk wat lekkere olijfolie over de sinaasappels en draai er zwarte peper over.
Zout twee stukjes kabeljauw, een andere witvis of zalm. Verwarm de roomsaus op laag vuur. Bak de vis in een andere pan zachtjes in boter. Draai na twee minuten voorzichtig om en bak dan nog eens twee minuten (misschien wat langer als je dikke stukken hebt). Leg op een bord met wat aardappeltjes en een flinke scheut saus.

15 februari
Bleek de liefde van je leven toch een oogje te hebben op een ander, is er überhaupt geen liefde te bekennen of zie je jezelf over dertig jaar al in een huis wonen met vijftien katten? Gelukkig is daar de troostwijn. Lekkere en bijzondere wijn om jezelf te verwennen. Probeer eens een friszoete Riesling uit Duitsland of een suikerzoete (ook geschikt als dessertwijn) Moscato d’Asti. Behoefte aan iets stevigers? Ook daarvoor hoef je niet ver. Het televisieprogramma Kassa testte in december enkele Cabernet Sauvignon-wijnen onder de tien euro en die van de Hema kwam het beste uit de test.
Wit: Riesling – Max Mann, Gall & Gall, € 5,99; Moscato – Fontanafredda, Albert Heijn, € 7,99
Rood: Cabernet Sauvignon – G7 the 7th Generation, Hema, € 4,75

Einde van de maand
Als de Loesje­-uitspraak ‘Aan het einde van mijn geld heb ik altijd een stukje maand over’ ook op jou van toepassing is, vormt dat nog geen reden tot wijnpaniek. Met restjes wijn valt ook altijd wat te verzinnen. Als je nog wel wat vlees hebt liggen, maak je er een lekkere stoofpot van, of krik je pasta op met een restje wijn van een week geleden (ouder is ook niet erg).Toch behoefte aan een hoger promillage? Met heel goedkope slobberwijn kun je ook leuke dingen doen, zoals glühwein of sangria maken.

Recept glühwein
Neem welke rode wijn dan ook. Doe in een pannetje met wat suiker, kaneel, kruidnagel en sinaasappel- of citroensap. Gember, kardemom en steranijs doen het ook goed. Laat zachtjes koken en proef of het zoet genoeg is.

Recept sangria
Wees creatief, want je kunt sangria opimgres allerlei manieren maken. Het komt erop neer dat je rode wijn mengt met stukjes fruit (bijvoorbeeld limoen, appel en sinaasappel), bruisend water/frisdrank/bubbeltjeswijn en eventueel nog wat sterke drank. Kijk dus vooral wat je nog in huis hebt en gooi alles bij elkaar tot een lekker drankje (proef!). Zet in de koelkast – het liefst een nacht. Serveer met ijsklontjes.

Trouwens:

  • Wijntip 1: Je favoriete supermarktwijn in de aanbieding? Leg een voorraad aan!
  • Wijntip 2: Het loont écht om (dure) wijn uit een wijnglas te drinken en hem niet vol te schenken. Zo komen de geur en smaak van de wijn veel beter tot hun recht. (Dus lever nog snel die kristalzegels in!! Of is dat al te laat..)

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s