Maartbabel en recept linguine met garnalen, courgette en saffraan

Zoals elke maand post ik mijn culinaire stukje in de Babel op mijn blog, inclusief recept. Deze keer dook ik de keuken in met een Italofiel en bijna-naamgenoot Charlotte Klein (wat een heerlijk toeval hè) maakte de foto’s.

IMG_8477In een fijn licht huis vlakbij Kriterion woont een student die van Italië houdt. Dat hoor je, dat merk je, dat proef je. Dirk Faber (26), student geschiedenis en Italiaans, gaat linguine met garnalen, courgette en saffraan koken. Een studiegenoot eet ook mee en vertelt over een eerste keer dat Dirk zijn pasta maakte. ‘Ik was even bang dat hij me wilde versieren. Garnalen en saffraan?’
In de jaren dat Dirk in Perugia, Florence en Bologna woonde, had hij vooral Italiaanse huisgenoten, die hem de recepten van hun mamma’s leerden. Ook deze linguine, die een huisgenoot uit Puglia eens op een oudejaarsavond maakte.

Een sjalot wordt gesneden en samen met kleine garnaaltjes en dunne halve plakken courgette gebakken in olijfolie. Dirk doet wat saffraan bij visfond (een gereduceerde bouillon, gewoon van de AH) en schenkt dat in de pan, samen met een drup witte wijn en een snuf zwarte peper. Hij kookt de linguine, doet wat crème fraîche en peterselie bij de saus en mengt de pasta meteen met het garnalenmengsel. ‘Dat is de grootste fout van veel Nederlanders: niet mengen’. We spreken over het Italiaanse eten, dat stiekem veel simpeler is dan de meeste buitenlanders denken. Weinig saus, een paar ingrediënten, maar o zo lekker.

IMG_8494Inmiddels is Dirk weer goed geïntegreerd in het Amsterdamse studentenleven. Terwijl we de pasta eten, komen de dronkenmansverhalen van de avond ervoor op tafel en wordt geopperd dat de pasta misschien meer een voorgerecht is. ‘Ik haal nog wel een kapsalon’, zegt de studiegenoot. Dat blijkt niet nodig: de laatste lust wordt vervuld met een film bij Kriterion.IMG_8525

Recept linguine met garnalen, courgette en saffraan (4 personen)

 • IMG_8459400 gram linguine
 • 1 sjalotje
 • 1 courgette
 • 200 gr kleine garnalen
 • 100 ml visfond (pot van AH bijvoorbeeld)
 • Beetje saffraan (helft potje AH)
 • 2 eetlepels crème fraîche
 • Half glas witte wijn
 • Peterselie
 • Zout, zwarte peper

Zet een grote pan water met zout op.
Hak het sjalotje fijn en snij de courgette in dunne halve plakken.
Bak de sjalot in olie in een koekenpan en voeg na zo’n 5 minuten de garnalen toe. Bak even mee en doe de plakjes courgette erbij.
Hak de saffraan fijn en doe samen met de visfond en de witte wijn in de pan.
Doe de pasta in de pan.
Maak de saus af met zwarte peper, de crème fraîche en peterselie.
Giet de pasta af en meng.IMG_8522

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Trouwens:

 • Ik maakte hem laatst zelf en was de crème fraîche vergeten. Maar deed er wel een paar gehalveerde cherrytomaatjes bij. Dat werkte ook ontzettend goed!
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s