Weekend Berlijn en recept Thaise soep met kokosmelk

Berlijn. Ik was er al geweest, toen ik net 16 was. Braaf liepen we achter de docente Duits aan die ons alles wilde laten zien wat met de muur te maken had: elk stukje dat nog overeind stond, Checkpoint Charlie en de Stasi-gevangenis. Toegegeven, erg interessant. Maar daardoor had ik toch het idee dat ik veel niét had gezien. Beroemde oudheidmusea? Hippe bars? Lekker eten? Leuke parken?
Het werd tijd om nog eens naar Berlijn te gaan, nu het hip van het hip is. En je er goedkoop kan eten.


Nou, dat laatste is zeker waar. Voor 7 euro heb je vaak al een hoofdgerecht, dat nog ontzettend lekker is ook. We aten uiteindelijk elke avond in dezelfde straat: de Simon-Dach-Strasse in Friedrichshain, om te hoek van ons hostel en een ruim aanbod. De eerste avond Vietnamees, de tweede Indiaas en de laatste Thais. IMG_2566IMG_2578
Haast even belangrijk als het avondeten is het ontbijt. Twee keer gingen we uitgebreid frühstucken, de eerste keer een buffet met van alles: vers fruit, pasta met kaas, humus, fetasalade, brood met jam en rijst met champignons. De tweede keer zaten we in de zon met een tafel vol lekkers.
O, en ik moet natuurlijk niet de currywurst vergeten. Bij curry36 in Kreuzberg zou die het lekkerst zijn, dus daar trokken we heen. Royale hoeveelheden curry en mayonnaise, veel worst en lekkere frieten, waar ze een soort paprikapoeder overheen strooien.IMG_2559IMG_2560

Om nog even bij het begin te beginnen: we gingen naar Berlijn met het Schönes Wochenende Ticket, waarmee je voor weinig geld alle niet-hoge snelheidslijnen in Duitsland mag nemen. We namen om half 7 s’ochtends de trein in Amsterdam, stapten vijf keer over en kwamen half 7 s’avonds aan in Berlijn. Op veel stations heb je een half uurtje overstaptijd, zodat je een kopje koffie/een bordje patat/een biertje kan drinken. Ik wil jullie deze foto niet onthouden, op een van de Duitse overstappunt (was het Hamburg?). In een ouderwetse koffietent lag een kaart voor pasta-ijs: spaghetti inclusief saus, maar dan van ijs. Wat heerlijk jaren 80/90 he. IMG_2532

Willen jullie nu een recept? Krijg je er een. Ik at de eerste avond hele lekkere Vietnamese soep, die me erg Thais aandeed: er zat kokosmelk in, citroengras en garnalen.
Hier een versimpelde variant, zodat de gehaaste student het ook kan eten zonder persé naar de toko te gaan (want citroengras heeft de AH wel).

IMG_2539IMG_2545

Recept Thaise soep met kokos en champignons (2 personen)

 • Halve liter bouillon (kip, vis, groente… wat je wil)
 • 20 cl kokosmelk (precies zo’n kartonnen pakje)
 • Klein stukje verse gember, fijngehakt (2 cm ongeveer)
 • Halve rode peper, fijngehakt (met of zonder zaadjes, naar smaak)
 • 1 stengel citroengras
 • Handje champignons, in plakjes
 • 1 eetlepels vissaus
 • Flinke scheut limoensap
 • Verse koriander

Kook de bouillon en kokosmelk samen met de gember, rode peper en stengel citroengras in een pannetje en laat zo’n tien minuten koken. Voeg dan de champignons toe, kook die zo’n drie minuten mee. Breng op smaak met de vissaus, limoensap en koriander.

Trouwens:

 • Waarschijnlijk is hij wel zout genoeg door de vissaus, maar proef toch even, misschien vind je een beetje suiker ook passen (heel normaal in de Aziatische keuken, wees niet bang!)
 • Ik had deze soep in Berlijn ook met garnalen, maar heb ze hier om financiële redenen weggelaten. Zin in garnalen? Voeg ze dan vooral toe. Als je die uit de koeling haalt (en niet uit de diepvries) kan je ze vlak voor het serveren gewoon toevoegen.
 • We deden ook andere dingen dan eten hoor. Het Sovjetmonument bekijken. Over het voormalige vliegveld, midden in de stad lopen (Tempelhof). Naar het Neues Museum, toen het Pergamon dicht bleek. In dat Neues Museum zagen we, naast allerlei Egyptische schatten, ook een roze paashaas. IMG_2561

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s