Babel: koken bij de studentenvereniging en recept roti

Er ligt weer een Babel in de bakken! Kijk hier voor het recept en lees het stuk als je geen echte Babel in handen kan krijgen. De foto’s zijn van (bijna-)naamgenoot Charlotte Klein.

IMG_8606In een souterrain op de Prinsengracht huist studentenvereniging Particularte. In een lange, lage ruimte met bar en keukentje (ook in te zetten als rookhol) vertelt Ilva van der Steege (22), student Media en Cultuur, waar de vereniging voor staat: kunstbeoefening. Er zijn commissies voor toneel, dans, zang, muziek, kunst en film, en regelmatig worden er culturele uitstapjes georganiseerd. Ook gaat de hele bups soms een weekend op de hei zitten om bonte avonden te houden en bier te drinken. En elke maandag eten de leden samen.
Deze keer wordt er roti gemaakt voor twintig man. Het blijkt een flinke operatie in het kleine keukentje van de vereniging. ‘Hoe gaat het vuur ook alweer aan?’ klinkt er, terwijl men probeert elkaar niet voor de voeten te lopen. IMG_8626Rotileidster is Bo, die tien maanden stage heeft gelopen in Suriname. Samen met Ilva en twee andere leden van de kookcommissie maakt ze een grote pan sperziebonen en flinke hoeveelheden aardappelen, kip en gekookte eieren; dit alles gaat uiteraard gepaard met een goede hoeveelheid ui, knoflook en masalakruiden. Een lid van de kookclub vertelt dat koken voor grote groepen haar heeft geleerd dat ‘er altijd iets misgaat, maar dat er ook altijd een oplossing is’. Zo werd de vergeten melk voor in de hutspot vervangen door blokjes kaas, en de natte couscous gewoon uitgeserveerd als soep. In het ergste geval kan men een beroep doen op de commissie ‘Turkse pizza’, al wordt die niet vaak ingeschakeld.

IMG_8598De roti’s zijn gekocht bij de toko en worden één voor één in een koekenpan opgewarmd. Langzaam stromen de leden binnen, die in een lange rij braaf op hun eten wachten. ‘Vroeger gingen restjes naar het Leger des Heils,’ vertelt een van de wachtenden, ‘maar dat mag tegenwoordig niet meer’. Alles opeten dus, en dat doen de leden, onderwijl druk discussiërend over erfgoed, het laatste museumbezoek en bier, maar al te graag.IMG_8673

Recept roti (veel mensen)

 • Halve kilo aardappels
 • 5-6 uien
 • 4 tenen knoflook
 • 2 blikjes tomatenpuree
 • 3 eetlepels massala kruiden
 • Kipfilet (ongeveer een halve p.p.)
 • Halve kilo kouseband of sperziebonen
 • Eieren (1 p.p.)
 • Roti’s (bij de toko, 1 p.p.)

Snij de aardappels in niet te grote stukken. Hak de ui en knoflook fijn. Doe een derde van de ui en knoflook in een flinke pan met olie en fruit ze aan. Voeg de inhoud van 1 blikje tomatenpuree en een eetlepel massalakruiden erbij en roer. Voeg de aardappels toe en schenk er een laagje water bij. Laat zachtjes pruttelen, zodat het langzaam een soort puree wordt.
Snij de kipfilet in stukjes. Bak twee derde van de ui en knoflook zachtjes in olie. Voeg de rest van de tomatenpuree en 1 eetlepel massala toe. Bak de kip heel even mee en voeg dan een beetje water toe. Laat zachtjes pruttelen.
Kook ondertussen de kouseband of sperziebonen.
Kook de eieren en laat ze schrikken en afkoelen.
Neem een derde pan, bak daar zachtjes de rest van de ui en knoflook in en bak de boontjes even mee, met de laatste eetlepel massala.
Pel de eieren en warm de roti’s als je wil op (in de pan, één voor één).
Zet alle pannen, de eieren en rotis op tafel en eet met je handen!IMG_8633

IMG_8668

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Trouwens:

 • Echte culi’s willen natuurlijk ook de roti zelf maken. Ik kreeg een recept van blogster Francesca Kookt.
 • Ik maakte vorig jaar in Parijs trouwens ook roti, naar een recept van uit het boek Anti-pakjes-en-zakjes deel II van Koken met Karin. Gezellig ziet het eruit he. Lekker was het overigens ook.

P1020509BY56UC8CMAEbQsd

P1020503

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s