Babel: de studentenflat en recept rode curry

Wat eet de geesteswetenschapper? Voor UvA’s faculteitsblad Babel duik ik elke maand de keuken in met FGw’ers. Deze keer: rode curry in een studentenflat. De foto’s zijn van Daniel Webb.

IMG_0003‘Welkom in de kutste flat van Amsterdam’. Job Harms (20), eerstejaars muziekwetenschap, doet de deur open van zijn studentenflat in Noord. De gang kan inderdaad gezelliger en lijkt meer op een gevangenis dan op een studentenwoning. Elf mensen wonen er, maar eigenlijk kent hij er maar twee. Er wordt dan ook weinig samen gegeten en de keuken is opvallend leeg – op de grote hoop afvalzakken na. ‘Kom daar niet te dicht in de buurt, dan maak je de vliegen wakker’, waarschuwt huisgenoot Vincent, die wél graag aanschuift als Job de keuken induikt.

Die vuilniszakken worden bijna nooit ververst, dus het is handiger je kookafval mee naar je kamer te nemen of het uit het raam te gooien. Job doet behendig het raam open en gooit wat randjes kip naar beneden. ‘O, het kan erger. Er is ook ooit een salontafel naar buiten gegooid’. De kip wordt gebakken, rijst en sperziebonen gekookt. Om brand te voorkomen gaat het gas om de vijftien minuten uit. Een bemoeilijkende factor, maar Job is inmiddels behendig geworden in het timen.

IMG_0021Het wordt een rode curry, een verbasterd recept van Jamie Oliver. Job doet wat honing bij de kip, haalt hem vervolgens uit de pan en gaat verder met het bakken van ui, knoflook, aubergine en paprika. Vincent kijkt tevreden zittend op het aanrecht toe met een biertje in zijn hand. Dat eerste blijkt een minder goed idee. ‘Hè getver! Ik moet ook niet op het aanrecht gaan zitten, het plakt zo. Maar dat vergeet ik steeds’.

IMG_0028In een vijzel maalt Job kruidnagel, gember, sereh en koriander. Dat gaat in de pan, samen met kurkuma, kaneel (‘een heel klein beetje, anders overheerst het en heb je alles voor niets gedaan’), sojasaus en twee gehakte rode pepers. Job strooit zout in de pan en vertelt zijn geheim: gewoon veel zout in het eten, zodat het lekker lijkt. Dat doen de pakjes-en-zakjesfabrikanten ook. De kip gaat terug in de pan, kokosmelk en cherrytomaatjes mogen erbij en de curry is klaar.

IMG_0024‘Als je in het begin zelf probeert te koken, smaakt het altijd kutter dan het pakje. Maar ik kom er wel’. Hij is er al gekomen. De curry is verwarmend lekker, en vormt de ideale zondagslunch na een brakke ochtend.IMG_0006

Recept rode curry à la Job (4 pers)

  • 2 handjes kousenband of sperziebonen
  • 2 kipfiletsIMG_0016
  • Halve eetlepel honing
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 aubergine
  • 1 paprika
  • 300-350 gram rijst
  • 2 cm verse gember
  • 2 rode pepers
  • 3 cm citroengras
  • 1 eetlepel korianderzaad (of poeder)
  • Halve eetlepel komijnzaad (of poeder)
  • 1 kruidnagel
  • Halve eetlepel kurkuma
  • Snufje kaneel
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 blikje kokosmelk
  • Handje cherrytomaatjes

Haal de sperziebonen af en kook ze in water met zout. Giet af en zet apart.
Snij ondertussen de kip in blokjes en hak de knoflook en ui fijn. Snij de aubergine in stukjes en bestrooi met zout. Snij de paprika in blokjes.
Bak de kip in wat olie tot de buitenkant kleurt. Doe er zout en een halve eetlepel honing bij en haal uit de pan (hij gaart straks nog door). Bak in dezelfde pan de ui en knoflook. Spoel de aubergine af, dep hem droog en bak mee.
Kook ondertussen rijst met zout. Zet apart als hij gaar is.
Maak ondertussen de currypasta in een vijzel of keukenmachine (of het bakje dat bij de blender hoort): schil de gember en snij hem fijn. Niet zo pittig? Haal de zaadjes uit de rode pepers. Wel pittig? Laat ze zitten. Hak de pepers en citroengras fijn. Wrijf dit alles met de specerijen samen tot een pasta.
Voeg de paprika bij de groenten en bak even mee. Nu mag de currypasta erbij, samen met de sojasaus. Voeg de kip en sperziebonen toe, samen met de kokosmelk en misschien nog wat water, als de boel niet nat genoeg is. Laat 5-10 minuten pruttelen.
Halveer de cherrytomaatjes en voeg ze op het laatst toe.
Eet met rijst en verse koriander.

IMG_0039

Wil je zelf met je kookkunsten in de Babel? Stuur een bericht naar babel-fgw@uva.nl.

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s