Aziatische kookworkshop en recept Laksa-noodlesoep

Vind je tofu ook naar niks smaken? Doet het ook niet, maar daar gaat het niet om. Het is de structuur die telt, het zachte gevoel op de tong. Dat vertelde chef Dennis ons, tijdens  een kookworkshop ‘Reis door Azië’ van kookschool KeizerCulinair, die ik afgelopen zondag mocht volgen. In een mooie studio in Den Haag, compleet ingericht met Ikeaspullen (het is hun testkeuken) stond Dennis ons op te wachten. Hij heeft Indonesische roots maar is opgegroeid met stamppot en vla en opgeleid in de klassieke Franse keuken. Toch weet hij een heleboel over de Aziatische keuken. Het draait om balans en structuur: een blokje wortel gaart anders en voelt anders in je mond dan een plakje, bijvoorbeeld.
In groepjes van zes gaan we een viergangenmenu eten, al wordt het uiteindelijk gewoon allemaal op tafel gezet, op z’n Aziatisch. IMG_3333
De reis begint in China, met Jiao Zi, gestoomde dumplings met varkensvlees. We hakken het vlees zelf, in plaats van gehakt te nemen, omdat dat een andere structuur geeft. Door het mengsel gaan verder een boel lekkermakers (sojasaus, vissaus, lente-ui). Kant-en-klare deeglapjes worden ermee gevuld en tot halve maantjes gevouwen. Vervolgens gaan ze in de stoompan.IMG_3340IMG_3343 (1)

Het tweede gerecht is Laksa-soep met noodles, kokosmelk, visballetjes, tofoe, ei en garnalen. Genoeg eiwitten voor een hele week, dus! De visballetjes kunnen er wat mij betreft wel uit, ze smaken erg vissig en zijn iets te groot voor de vis. Maar de rest van de soep is erg lekker. Wederom heb je balans van pittig, zoet, romig, zout en zuur. En de structuren kloppen ook: romige kokosmelk, zachte tofoe en ei, knapperige taugé en stevige garnalen.IMG_3346
De reis gaat verder naar Indonesië, voor kip Rendang. Meestal met rund, maar nu dus met kip. Is-ie wel sneller klaar. Er lag een kant-en-klare currypasta, waardoor het gerecht vrij simpel was en niet heel anders dan ik zelf zou maken. Wel een leuke tip van chef Dennis: kook een stengel citroengras (platslaan en tot een knoop draaien, dan vis je hem er makkelijk uit) en wat plakjes gember mee met de rijst.IMG_3344
Als laatste was er een Aziatisch fantasietoetje, want toetjes komen daar oorspronkelijk niet voor. Het was roomijs-zonder-ijsmachine met Matchapoeder (groene thee-extract). Verrassend lekker, zeker met de paar stukjes pure chocolade en gekonfijte gember die bovenop kwamen.IMG_3351

De Laksasoep werd gemaakt met een kruidenpasta. Nou heb je vast vele soorten en zal die bij de toko het lekkerst zijn, maar ik zie dat Albert Heijn hem ook verkoopt. Hier mijn versie van de soep:

Recept laksa-noodlesoep (3-4 personen)

 • 150 gram rijstnoodlesIMG_3341
 • 1 ei
 • 250 ml visbouillon
 • 200 ml kokosmelk
 • Laksa-kruidenpasta
 • 1 stengel citroengras
 • 100 gram verse tofu
 • 150 gram garnalen
 • Twee handjes taugé
 • Gehakte koriander

Kook de noodles en giet ze af. Spoel af met koud water en zet apart. Kook het ei. Verwarm de visbouillon en voeg de kokosmelk toe. Plet het citroengras met een mes en knoop de steel. Doe in de soep. Laat zachtjes pruttelen.
Snij ondertussen de tofu in blokjes en bak in een koekenpan in wat olie.
Zet een pannetje water op en blancheer de taugé (kort koken).
Pak vier kommetjes en verdeel de noodles, taugé, tofu en garnalen erover. Snij het ei in plakjes. Giet de hete bouillon over de kommen en garneer met plakjes ei en de koriander.

IMG_3350

Conclusie? Een leuke dag, met fundamentele basiszaken over de Aziatische keuken. Wil je wat dieper gaan is een workshop in de Chinese winkel Dun Yong op de Zeedijk misschien beter, maar voor de beginner is dit een goede start.
Als leuk afsluitertje hier een super simpel wokgerecht van chef Dennis. Basisregels wokken: niet te veel ingrediënten in de pan, goed weten hoe groot je de stukjes snijdt (wortel gaart langzamer dan paksoi en moet dus in kleinere stukjes) en het liefst de wok alleen met wat keukenrol schoonmaken, niet met zeep.

Recept gewokte groenten (1 persoon)

 • Halve teen knoflook
 • Klein stukje gember
 • Halve wortel
 • 4 lenteuitjes
 • Kwart paksoi
 • Olie, lichte sojasaus, sesamolie

Hak de knoflook en gember fijn. Snijd de wortel in stukjes. Dennis deed het erg mooi: hij draaide de wortel, zodat er een soort halfronde, langwerpige stukken kwamen (als het slijpen van een potlood). Snijd het witte deel van de lenteui af en snij ze doormidden. Snijd de groene stengels door de helft. Hak de paksoi in dikke plakken.
Verhit een wok op hoog vuur en schenk er (neutrale) olie in. Bak de knoflook en gember een halve minuut (blijf omscheppen), voeg de wortel toe en bak een minuut, doe vervolgens de witte delen van de ui erbij, voeg na een minuut de groene delen en paksoi toe en blijf een paar minuten omscheppen. Breng op smaak met lichte sojasaus en op het allerlaatst de sesamolie.

Volg me ook op twitter en facebook!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s