Braziliaans koken en recept feijoada (zwarte bonen met varkensvlees)

Goed, het is nog zomer, maar er zijn al genoeg dagen geweest dat ik hunkerde naar verwarmend en vet herfsteten. Soep bijvoorbeeld, of pasta met champignons en room. In juli kreeg ik het ultieme slechte-weer-eten. Althans, ik vind de Braziliaanse zwartebonenstoofpot met varkensvlees meer iets voor winterdag dan voor de zomer. Zitten de Brazilianen niet mee, want het is daar vaak hartstikke warm en toch is de feijoada het nationale gerecht. Via via ben ik een beetje in een Braziliaanse vriendengroep in Amsterdam gerold en zo heb ik Josés “feijoada carioca” geproefd (de versie uit Rio de Jareiro). Feijão betekent boon in het Portugees en er wordt gezegd dat het uit de slaventijd stamt: Afrikaanse slaven aten het op de Braziliaanse plantages. In principe kan elk stuk van het varken erin (staart, oren), maar toen ik hem kreeg zat er alleen spek en worst in.
Je eet het met rijst, en José gaf er ook gebakken ui en farofa (cassavemeel) bij, dat een lekker knappertje gaf.

IMG_3638Recept feijoada (zwarte bonen met varkensvlees) (4 personen)

  • 250 gram gedroogde zwarte bonen (in ieder geval bij de natuurwinkel te koop)
  • 150 gram spek
  • 150 gram worst (braadworst/chorizo, wat je wil)
  • 1 laurierblad
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • Halve rode peper
  • Olie, zout en peper

Laat de bonen 6 tot 12 uur weken in koud water. Kook ze een half uur in wat met zout en het laurierblad.
Snijd de worst in plakjes en het spek in stukken. Voeg bij de bonen en laat anderhalf tot twee uur pruttelen.
Snijd de ui in ringen en snij de knoflook en rode peper (zonder zaadjes) fijn. Bak de ui een koekenpan in wat olie tot hij glazig is en begint te kleuren. Voeg dan de knoflook en peper toe en bak een minuut of vijf. Haal twee eetlepels bonen uit de pan en voeg bij het uienmengsel. Plet de bonen met een houten spatel en doe het hele mengsel in de bonenpan. Laat nog even pruttelen, proef op zout en peper. IMG_3640

Trouwens:

  • Dit is er dus lekker bij: gekookte rijst met knoflook: snijd twee tenen knoflook in plakjes, bak ze in olijfolie en kook in die pan rijst, zoals je normaal doet.
  • Heb je farofa kunnen krijgen? (Voor Amsterdammers: de Braziliaanse winkel op de Kinkerstraat en de Portugese winkel op de Haarlemmerdijk verkopen het). Snijd dan twee uien in plakjes en bak zachtjes in olie. Voeg na een minuut of tien wat farofa toe en bak mee.
  • Er stonden ook wat partjes sinaasappel op tafel. “Goed voor de digestie”.
  • Van tevoren en na afloop moesten we een shot cachaça nemen, Braziliaanse rum. Ook “goed voor de digestie”.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

One thought on “Braziliaans koken en recept feijoada (zwarte bonen met varkensvlees)

  1. Ik heb een oud-collega die Braziliaans is en daar verschillende keren gegeten. We hadden een keer iets met kip in beigesaus en daarbij een combinatie van aardappelen en rijst, dat laatste vond ik niet zo lekker. De kip wel.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s