Babel: de Française en recept fruittoetje in een glaasje

Nieuw jaar; nieuwe hoofdredactie; nieuwe Babel maar de oude en vertrouwde achterkant. Zoals gewoonlijk duik ik de keuken in met een geesteswetenschapper van de UvA. Dit keer de Erasmusstudent Manon. De foto’s zijn van Daniel Webb.

IMG_0058In een ongezellige, witte en kale gang van een groot studentencomplex bij het Amstelstation doet een stralende Manon Sahli (20), uitwisselingsstudente Politicologie, de deur naar haar kamer open. Het is er bijna net zo kaal als op de gang, maar toch gezelliger door een grote poster van Amsterdam boven het eenpersoonsbed en een enorm raam met uitzicht over de stad. Manon kijkt naar buiten en zucht. De Erasmusstudente wil nog helemaal niet weg uit Amsterdam. Over drie dagen moet het toch en haar twee koffers zijn al ingepakt, maar ze wil nog wel voor Babel koken. Het wordt een toetje met Griekse yoghurt, fromage frais (verse kaas), chocoladekruim, aardbeien, blauwe bessen en frambozen.
IMG_0024
Overigens voldoet Manon helemaal aan het cliché van een Française. Ze is zeer charmant, met Amélie-haar en rood gestifte lippen. Terwijl ze de yoghurt en fromage frais met suiker en citroensap tot room klopt, vertelt ze over de zondagse diners met haar familie, waar zij vaak de toetjes voor maakte. Met opa’s, oma’s, ooms en tantes kon het wel vijf uur duren. Als kind vond ze het een crime, maar nu mist ze het wel. Wat ze nog meer mist aan thuis? Kaas. Vooral de geitenkaas uit het dorpje van haar ouders, die in de buurt van Lyon wonen. Manon studeert in Grenoble, midden in de Alpen. In de winter gaan grote groepen studenten na college nog even skiën en na afloop tartiflette eten (aardappel met kaas, spek en ui).
IMG_0054In vier wijnglazen maakt Manon laagjes van chocoladekoekjeskruimel, de yoghurtcrème en fruit. Het is lastig om mooie laagjes te vormen, maar bij elk glas gaat het iets beter. De bovenrand veegt Manon schoon met een stukje wc-papier. De glazen heeft ze gekocht, net als veel andere spullen in de kamer. Die was wel ‘ingericht’, maar het is duidelijk niet de bedoeling dat de student een sociaal leven krijgt: er was één bord, één mes, één vork en één lepel. Ze vindt het jammer dat ze nauwelijks met Nederlanders is omgegaan, maar het is nu eenmaal makkelijker om snel contact te maken met andere internationale studenten.IMG_0013

IMG_0016Manons creatie is een toptoetje als je geen tijd hebt om uitgebreid te koken, maar wel indruk wil maken. De koekjes onderin het glas zijn kruimig, de yoghurt heel romig en het fruit fris en zoet. Zonde dat ze over een paar dagen in het vliegtuig naar Lyon zit en de Nederlandse FGw-studenten onder ons dus geen kans meer zien om meer toetjes met Manon te eten. Dit nieuwe jaar eindelijk eens proberen vrienden te worden met Erasmusstudenten?

Recept toetje met yoghurt, framboos, aardbei en blauwe bessen (4 personen)

  • IMG_0022100 gram Griekse yoghurt
  • 100 gram fromage frais (bijvoorbeeld philadelphia)
  • 2 eetlepels Suiker
  • Kneepje citroensap
  • 2 Chocoladekoekjes
  • Handje frambozen
  • Handje aardbeien
  • Handje blauwe bessen

Klop de yoghurt, fromage frais, suiker en citroen met een mixer (of met de hand) tot een crème. Verkruimel de chocoladekoekjes met je handen.
Neem twee wijnglazen en maak laagjes van de koekjes, crème en het fruit.

IMG_0030

Wil je zelf met je kookkunsten in de Babel? Stuur een bericht naar babel-fgw@uva.nl.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s