Dineren met Franco en recept paella

imgresVan een vriend kreeg ik laatst het boek Dineren met dictators. Zesentwintig dictators uit de twintigste eeuw komen aan bod, inclusief hun culinaire voorkeuren en een recept. Maf genoeg geen vegetarisch recept bij Hitler, maar gebraden duif, zijn lievelingskostje toen hij nog vlees at. Verder nogal maffe recepten, die je waarschijnlijk niet op een doordeweekse dag even maakt (waar haal je zo snel schildpad vandaan, of malunggaybladeren, of slangenkopvis?) Maar verder staan er wel een paar maakbare recepten in, als moules marinières van de Congolese Mobutu Sese Seko. 

Afgelopen week kookte ik voor zeven vrienden Franco’s paella. Het stuk over Franco gaat vooral over zijn voedselpolitiek (de helft van het eten in Spanje ging tijdens de oorlog naar nazi-Duitsland, waardoor de eigen bevolking honger leed) en zijn grote hobby: jagen.
Volgens de schrijfsters weten we niet zeker hoe Franco zijn lievelingskostje het liefst at, maar ze doen een gooi en geven een recept voor paella met kip, chorizo, mosselen en garnalen. Wegens een vegetariër verminderde ik het aantal eiwitten (het is ook wel erg veel, in deze tijd waarin we allemaal maar beter wat minder vlees en vis kunnen eten). Hier is mijn versie, met minder vlees en extra veel groente. Erg lekker en goed voor grote groepen.

IMG_4433Paella (6-8 personen)

  • 2 handjes sperziebonen
  • Olijfolie
  • 2 uien
  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • Bakje champignons
  • 5 dl droge witte wijn
  • 800 gram paellarijst
  • 2 liter bouillon (groente/champignon/kip)
  • 1 buisje saffraan (dat is 1 verpakking van AH)
  • 2 theelepels kurkuma (geelwortel)
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 2 kopjes diepvrieserwtjes
  • Klein blikje kikkererwten
  • 1 bakje mosselen (met of zonder schaal)
  • 2 bakjes garnalen
  • 1 citroen

Haal de boontjes af en kook ze tot ze bijna gaar zijn. Bewaar.
Hak de ui fijn, snij de paprika’s en champignon in stukjes. Bak de groente in een flinke hapjes- of paellapan. (Maak de bouillon en hou hem warm). Voeg na een minuut of tien de witte wijn bij de groente toe. Verdeel de rijst over de pan en roer.Los de saffraan in de bouillon op en giet er een deel van bij de rijst. Voeg kurkuma en tomaat toe en roer af en toe.
Laat pruttelen en voeg af en toe meer bouillon toe. Laat zo’n 20-30 minuten koken, voeg de sperziebonen, kikkererwten, erwtjes, mosselen en garnalen toe en laat doorwarmen.
De rijst moet nog bite hebben, het geheel smeuïg zijn. Misschien heb je minder of meer bouillon nodig.
Serveer met partjes citroen.

Trouwens:

  • Als je wil kan je hem natuurlijk helemaal vegetarisch maken. Vervang de mosselen en garnalen door courgette, meer kikkererwten of maïs.
  • Geen vis, wel vlees? Bak tegelijk met de groente wat plakjes chorizo mee en/of wat stukken kippendij (filet wordt droog en zou je pas veel later moeten toevoegen).
  • Vis én vlees? Laat de garnalen en mosselen erin en doe het bovenste.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s