Oktoberbabel en recept viscurry met spinazie en kikkererwten

Ik schreef weer een artikel voor het faculteitsblad Babel. Lees hier het stuk én het recept. De foto’s zijn van Merel de Herder.

Vis als middelvinger tegen Epicurus

GV 2Op een regenachtige septemberavond doet Melle van Manen (22), student Geschiedenis en Wijsbegeerte, de deur open van zijn souterrain op de Prinsengracht. In een smalle, knusse keuken ruikt het al aanlokkelijk naar de beginselen van de viscurry die op het menu staat. Vroeger was dit de bijkeuken, waar de was werd gedaan. Vandaar dat de geelgeblokte gootsteen een halve meter diep is. Vanachter het gasfornuis heb je uitzicht op een schattig tuintje, waarin net een rode kater door het groen struint. De rest van het grachtenpand wordt bewoond door de opa van Melle, voor wie hij elke week kookt. Maar echt lekker leren koken deed Melle toen hij bij Studio/K in de keuken werkte.

Terwijl hij een ui snijdt en spinazie bakt vertelt hij over de stichting, waar iedereen evenveel verdient en mee mag beslissen over de beleidsvorming.
In de keuken ging dat net zo. Er waren twee professionele chefs, een goed uitgeruste keuken en verder moest je ‘roeien met de riemen die je hebt’.
Je keek wat er in de kast lag en gebruikte restjes van de dag ervoor. Dat wilde Melle deze avond ook doen, maar er was niets in huis.
GV 7Toch naar de winkel dus, en wel om vis te kopen. Het is een nieuw gerecht, want Melle maakt liever geen dingen die hij al eerder heeft gekookt. ‘Het verhoogt het plezier van het koken om steeds een beetje wat anders te doen.’ Terwijl hij de ui, gehakte rode peper en gember bakt en de kabeljauw in stukken snijdt, vertelt Melle waarom hij vis voor Babel maakt. ‘Ik had vandaag een filosofievak en we bespraken Epicurus. Als expliciet voorbeeld van zijn theorie nam Epicurus vis. Volgens hem moet je dat niet elke dag eten, want dan raak je daaraan gewend. Als er dan plots op een avond geen vis is, raak je gefrustreerd. En geluk staat gelijk aan geen frustratie hebben.’ Een vreselijk laffe theorie, volgens Melle. Vandaar de vis, als middelvinger naar Epicurus.

Ondertussen staat er een ovenschaal met kikkererwten, olijfolie, zout en peper in de oven. ‘Ongeveer een uur, tot ze lekker knapperig zijn.’ Terwijl Melle de vis, partjes tomaat, garam masala (Indiaas specerijenmengsel), komijn, koriander en harissa (een soort sambal uit Tunesië) in de pan doet, vult de keuken zich met mensen. Essentieel voor een goed avondmaal, vindt Melle. ‘Je moet gewoon samen eten. Het is een moment van rust in deze fucking drukke wereld.’

Melle kookt rijst, maakt de viscurry af met wat citroensap en verse koriander en schept het gerecht in een mooie schaal. ‘Dat staat mooier. Heb ik van mijn moeder geleerd.’ Aan tafel heeft hij nog een goed advies: schep nooit in één keer veel op je bord, dan kan je nog een keer een portie vragen en heb je weer wat interactie. Handig, maar niet nodig, want het viel geen moment stil aan tafel. Nog een keer opscheppen deed iedereen wel.GV 10

Recept viscurry (4 personen)

  • 1 blik kikkererwten
  • 300-400 gram rijst
  • 300 gram spinazie
  • 1 ui
  • 1 rode peper
  • Stukje gember
  • 1 teen knoflook
  • Theelepel gara massala
  • 2 theelepels komijn
  • 1 kruidnagel
  • 1 kardemompeul (geplet)
  • Halve theelepel harissa (of een snuf chilipoeder)
  • 400-500 gram kabeljauw
  • Handje cherrytomaatjes
  • Zout, peper, olijfolie
  • Bos verse koriander
  • Beetje citroensap

Verwarm de oven op 200 graden. Laat het blik kikkererwten uitdruipen en doe ze in een ovenschaal met olie, zout en zwarte peper. Zet in de oven als die warm is en laat ze knapperig worden (duurt zo’n 30-40 minuten). Hussel ze af en toe om.
Kook intussen de rijst. Die kan je – als hij klaar is – warm houden onder een theedoek terwijl je de viscurry maakt.
Voor de curry: kook de spinazie (zo’n 4 minuten) en giet af. Druk het water uit de blaadjes met een lepel. Zet apart.
Hak de ui, peper, gember en knoflook fijn. Bak ze in een ruime koekenpan of hapjespan in olijfolie. Voeg zout, specerijen en harissa toe.
Snijd de vis in stukken en zout ze. Snijd de tomaatjes door de helft. Voeg de vis en tomaten in de pan en voeg een beetje water toe. Doe de spinazie erbij en laat pruttelen.
Proef of de vis gaar is en of er genoeg zout/pittigheid in zit.
Hak de koriander fijn en garneer de curry. Maak af met wat citroensap.
Eet met de rijst en kikkererwten.GV 6

Trouwens:

  • Wil je zelf met je kookkunsten in de Babel? Stuur een bericht naar babel-fgw@uva.nl.
  • Heb je al die specerijen niet in huis en denk je: ‘laat dan maar’, laat je niet tegenhouden!! Kijk wat je wel in huis hebt, laat wat weg of doe een lik currypasta in de pan, het kan allemaal.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s