Exposities over eten: Aan Tafel in Den Haag en eetcultuur in Napels

Hoewel deze blog eigenlijk over kokende studenten gaat (voornamelijk recepten van mijzelf, maar ook andere kokende studenten zijn langsgekomen), ga ik het nu even over iets anders hebben. Zoals mijn meeste lezers wel weten, hou ik me steeds meer bezig met culinaire geschiedenis. Toevallig was ik de afgelopen week bij twee exposities over eten en de geschiedenis van eten. Nou ja, de eerste was niet heel toevallig, dat was namelijk de tentoonstelling Aan Tafel!, een expositie over kookboeken en eetcultuur van de Koninklijke Bibliotheek en boekenmuseum Meermanno. aantafelIk was uitgenodigd voor de opening en hoorde daar onder andere collectiespecialist van de KB Anna Rademakers die vertelde wat de tentoonstelling inhoudt, een theatermaker van NTJong die haar – zeer leuke – project uitlegde (kijk hier) en Janny van der Heijden die toegaf een enorme verslaving voor kookboeken te hebben.
IMG_4947Vervolgens trokken we gezamenlijk naar het museum om de tentoonstelling te bekijken. Zes kamers liggen vol kookboeken, gerangschikt per thema: het koken van toen (oude boeken, het oudste uit 1480), koken met beleid (voedingsadviezen, religieuze restricties), grenzeloos koken, koken met sterren (van Barbie tot boer zoek vrouw), kinderkookboeken en feestkoken. Alles ziet er prachtig uit en de collectie bestaat niet puur uit kookboeken, maar ook uit menukaarten, tijdschriften, etiquettevoorschriften en video’s. IMG_4946
Het enige nadeel voor mij (als kookboekengeek) is dat de boeken achter glas liggen en je dus alleen de voorkant of 1 bladzijde kan zien. Maar geen nood, veel kookboeken zijn helemaal gedigitaliseerd en staan op deze site.
Meer info over de expositie? Klik hier. Meer info over kookboekengeschiedenis? Deze pagina legt het allemaal erg goed uit.

Nu de toevallige expositie over eten. Afgelopen maandag liep ik in Napels. Mijn reisgenoot en ik hadden nog twee uur voor we naar het station moesten om terug naar Nederland te gaan, toen we door een straatje liepen met grote posters die naar een gebouw wezen. Expositie over eten en landbouw, stond er op de posters. Nieuwsgierig rende ik er naartoe. De kaartjesverkoper keek lichtelijk verbaasd toen we naar binnen wilden, maar gaf ons toch twee polsbandjes. Later zagen we dat we nr. 0001 en nr. 0002 hadden. De eerste bezoekers dus! Helemaal alleen liepen we door grote zalen die door middel van videoschermen, touchscreenborden, tekst en kunst uitleg gaven over de voedselcultuur in Napels. IMAG0199IMAG0201IMG_5031IMAG0203Leuk gedaan, maar één minpuntje: hoewel in de filmpjes het woord ‘tomaat’ niet werd genoemd, kwam de vrucht wél steeds in beeld, terwijl het over Griekse en Romeinse gerechten gingen (toen de tomaat nog helemaal niet in Europa was aangekomen).

Ben je binnenkort in Napels en wil je naar de expositie? Of meer weten? Klik hier.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s