Recept Braziliaanse kip stroganoff

Braziliaanse stroganoff? Ja. Het verbaasde mij ook, maar dit Russische gerecht is enorm populair in Brazilië. Het lijkt al lang niet meer op de originele versie, want in Brazilië eten ze het met kip, mayonaise, mosterd, tomatenpuree en room. Wat? Ja. En gek genoeg is het nog lekker ook.
Dit recept is ideaal voor studenten, want het is makkelijk en vult als een gek. Helemaal als je het eet zoals mijn stroganoffmaker Mario deed: met rijst en chips. Wat? Ja.

IMG_4951

Recept Braziliaanse kip stroganoff (2 personen)

  • IMG_49531 kipfilet of 2 kippendijen
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel mayonaise
  • 1 ui
  • 2 eetlepels boter
  • Half bakje champignons
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 eetlepels crème fraîche
    Rijst voor erbij
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 160 gram rijst
  • Friet-chips

Maak eerst de rijst, die kan je warm houden onder een doek of theemuts.
Laat wat water koken in een waterkoker. Hak de ui en knoflook fijn en bak ze in een pan tot ze beginnen te kleuren. Voeg de rijst toe, roer even en voeg dan genoeg water toe tot de rijst onder staat. Roer af en toe, tot de rijst gaar is (misschien moet er meer water bij).
Maak ondertussen de stroganoff:
Snij de kip in stukjes en hak de knoflook fijn. Meng in een kom met de mayonaise, zout en peper.
Hak de ui fijn. Laat de boter in een ruime koeken- of kleine hapjespan smelten en bak de ui zachtjes tot hij begint te kleuren.
Voeg de kip met mayonaise toe en bak tot hij begint te kleuren. Snijd de champignons in plakjes. Voeg toe, samen met de mosterd en tomatenpuree. Laat een paar minuten sudderen (voor kippendijen heb je langer nodig dan filet) en voeg dan de room toe. Meng en proef op zout en peper.
Serveer met de rijst en chips (het liefst van die dunne ‘frietjes’). Ik deed er ook nog sla bij. Met een stevige mosterdvinaigrette.

IMG_4955Trouwens:

  • Hij houdt niet van voetbal, maar op de foto wilde Mario toch een Braziliaans voetbalshirt aan en een fles cachaça (soort rum) vasthouden, om de typische Braziliaan voor te stellen.
  • Mario en ik hadden discussie over de kip: ik bak filet altijd zo kort mogelijk, anders wordt hij droog. Volgens Mario moest je hem echter lang bakken, zodat hij bruin wordt. Doe maar wat je zelf wil.
  • Je kan de tomatenpuree ook vervangen door ketchup. Echt? Ja.
  • Meer Braziliaans eten? Klik hier voor een eerdere blog met een recept voor feijoada (zwarte bonenstoofpot met varkensvlees).

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s