Babel: de veganiste en recept chili sin carne

Het is weer het begin van de maand en dus is er weer een nieuwe Babel: het blad van UvA’s geesteswetenschappen. Deze keer een verwarmende veganistische chili. De foto’s zijn van Daniel Webb.IMG_0034

In één van de duizend containers op de Wenkebachweg ruikt het op een koude dinsdagavond al aangenaam naar gekookte rijst. Chloë (23), derdejaars Taal en Communicatie hakt ui en knoflook in de lichte en gezellige keuken van de container, waar ze net is komen wonen. Het wordt het ultieme studentenmaal: chili. En dan wel sin carne, want ze eet sinds mei 2013 veganistisch.

IMG_0013Terwijl Chloë de ui en knoflook bakt met een mengsel van zongedroogde tomaatjes op olie, chilipeper en komijn vertelt ze over haar veganisme. Ze stopte met het eten van dierlijke producten door verschillende documentaires over voedsel, als Food, Inc. en Forks over knives en door haar werk bij een Raw-Veganbedrijf.

Er gaan een kaneelstokje, een blik tomaten en een glas water in de pan en dan moet de saus een uur pruttelen. Genoeg tijd om ondertussen verder te praten over het niet-eten van vlees, vis, ei en zuivel. Want is dat niet erg onhandig als student? Chloë peinst even en zegt dan dat ze soms wel de ease van het niet-vegan eten mist. Je moet altijd kijken wat er in een product zit (‘waarom zit hier nou melkpoeder in’), er is minder keuze en vaak moeten mensen rekening met je houden. Daarnaast is voorbereiding nodig, anders eet je te weinig. Zo is er op de UvA weinig dat je kan kopen. Sommige soepen zijn veganistisch, en fruit natuurlijk. Maar broodjes eet Chloë liever niet, er wordt namelijk niet op vermeld wat er precies inzit. ‘Als je overtuigd bent dat je het goede doet, lukt het,’ zegt Chloë. ‘Ik kan het gewoon niet over mijn hart verkrijgen.’

IMG_0036Na een uur gaat de inhoud van twee blikken kidneybonen de pan in. Dan mag alles nog een half uur pruttelen. Er wordt verder gepraat hoe het zit het met moeders onvermijdelijke opmerking: of je wel genoeg eiwitten binnenkrijgt. Dat heeft Chloë goed onder controle. Ze let op dat ze elke dag genoeg eet: altijd koolhydraten, groene groente, vetten en bonen. Verder neemt ze pillen met vitamine B12 en houdt ze om de zoveel tijd een hele week bij wat ze precies binnenkrijgt. ‘Je moet naar je lichaam luisteren, dan merk je vanzelf of het goed gaat.’

IMG_0038De chili is klaar en is verwarmend lekker. ‘Ik hou eigenlijk het meest van winterse gerechten, zoals uurkoolschotel en veel gerechten met aardappel. Best saai’, zegt Chloë. De chili is allerminst saai en ook de Babel-fotograaf knikt goedkeurend: ‘het is net of er echt vlees inzit’.

Recept: chili sin carne (4 personen)

 • 2 middelgrote uien
 • 1 teen knoflook
 • 1 theelepel chilipoeder
 • 1 theelepel komijnpoeder
 • 200 gram zongedroogde tomaten in olie
 • 2 blikken tomaten (van 400 gram)
 • Half kaneelstokje, of een flinke snuf poeder
 • 2 blikken kidneybonen (van 400 gram)
 • Olijfolie, zout en peper

Hak de ui en knoflook fijn. Bak ze in een hapjespan in wat olijfolie tot ze glazig worden. Voeg chili, komijn en zout toe.
Meng de zongedroogde tomaten inclusief olie in een keukenmachine tot een pasta (geen keukenmachine? Snijd de tomaten dan fijn). Doe in de pan, samen met de tomaten in blik, de kaneel en een glas water.
Laat een half uur uur zachtjes koken.
Voeg de kidneybonen toe en laat nog een half uurtje sudderen. Proef of er genoeg zout en kruiden inzitten.
Eet met rijst, een groene salade en misschien wat guacamole.

IMG_0045Trouwens:

 • Ik zou ook nog wat paprika of champignons toevoegen.
 • Je kan een blik bonen ook vervangen door linzen of kikkererwten.
 • Ook lekker: guacamole of een klodder zure room bij het serveren. Er bestaat ook veganistische zure room bij natuurwinkels.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

3 thoughts on “Babel: de veganiste en recept chili sin carne

  1. Het geheel moet na het toevoegen van de tomatenpasta, de kaneel en het water anderhalf uur zachtjes koken en na een uur moeten de bonen toegevoegd worden (de bonen zitten er dus maar een half uur in ipv een uur). Er is ook een veganistische vervanger voor de zure room (verkrijgbaar bij o.a. EkoPlaza). Groetjes van de kok zelf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s