Perfect herfsteten deel I: recept pompoenburger

IMG_5155De straten zijn bezaaid met gele en rode blaadjes, de wind waait en de regen tikt tegen de ramen. Ik moet zeggen, de regen valt dit jaar best mee; het is een mooie herfst. Vorige week ging ik een stuk lopen in het Westerpark. De zon scheen en de bomen waren prachtig gekleurd. Zo is herfst best oké! (Maar laten we dan alsjeblieft de winter overslaan..)
Thuisgekomen wilde ik iets herfstig maken; het werd een pompoenburger, met gember en rode peper. Je kan hem als burger maken (dus met brood) en hem opleuken met lekkere dingen als gebakken rode ui, geitenkaas en sla. Ik at het met linzen en prei, een beetje zoals dit recept.

Recept pompoenburger (2 personen)

  • halve pompoen
  • 1 teen knoflook
  • stukje  gember (4 cm ongeveer)
  • kwart rode peper
  • 2 (liefst oude) boterhammen
  • handje hazelnoten
  • 1 ei
  • theelepel komijnpoeder
  • theelepel korianderpoeder
  • 2 eetlepels paneermeel (fac.)
  • zout, olijfolie

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Haal de pitten uit de pompoen en snijd hem met schil en al in stukken. Leg op een bakplaat en besprenkel met olijfolie en zout. Zet twintig minuten tot een half uur in de oven, tot de stukken zacht zijn.
Hak ondertussen de knoflook, gember en rode peper fijn. Bak zachtjes in een koekenpan in wat olijfolie, zo’n 10 minuten.
Hak de boterhammen en hazelnoten fijn in een keukenmachine (heb je dat niet, snijd dan klein met een mes).
Is de pompoen zacht? Prak hem dan fijn met een stampotstamper of vork (hoeft niet helemaal een puree te zijn, het is lekker als je wat stukjes proeft). Meng in een kom met het knoflookmengsel, de boterhammen en noten, het ei en de kruiden. Breng op smaak met zout (proef!)
Zet een half uur in de koelkast.
Kneed het mengsel (misschien moet het iets steviger gemaakt worden met paneermeel of bloem) en vorm tot twee of vier burgers.
Bak in een koekenpan in olijfolie tot de buitenkant lichtbruin wordt (waarschijnlijk zo’n 5 minuten per kant).
Lekker met Turkse yoghurt of tzatziki.

Trouwens:

  • Ik nam geen komijn en koriander maar curry madras van Jonnie Boer (deze). Normale kerrie vind ik altijd een beetje ordinair smaken, maar gebruik vooral als je het wel lekker vind (of koop de Jonnie Boerversie).
  • Knapperiger? Rol de burger dan even door bloem voor je hem bakt.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s