Alles met appelmoes en recept pasta met chorizo en champignons

Zoals elke maand schreef ik een eetrubriek voor FGW-blad Babel. Deze keer ging ik wel bij een heel bijzonder iemand koken, ze eet namelijk alles alleen als er een flinke lading appelmoes doorheen zit..
De foto’s zijn van Jordie Volkerink.

babel_eetrubriek-6Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Ik ben daarom ook wat behoedzaam als ik bij Lisa de Gelder (22), masterstudent Filmstudies, aanbel om haar pasta met appelmoes te eten. In het volle verenigingshuis van NSA (de grootste christelijke studentenvereniging van Amsterdam) grinnikt Lisa om mijn wantrouwigheid. We gaan pasta met chorizo, champignons, witte wijn en crème fraîche eten, dus het valt reuze mee. En die appelmoes? Die serveert ze ernaast.

In de keuken staat de pot AH Basic Apple sauce al klaar. Lisa vertelt dat ze bij het avondeten altijd appelmoes eet. Het lekkerst is het op pizza en lasagne, maar op andere hartige gerechten eet ze het ook. Per week gaan er maar liefst drie grote potten appelmoes doorheen. Het is een erfenis uit haar jeugd: het gezin van zes at elke avond twee potten leeg. Terwijl huisgenoot Koen champignons bakt, snijdt Lisa chorizo in plakjes en bakt ze mee in de pan. Er gaat een scheutje witte wijn bij en later een bakje crème fraîche. Ze vertelt dat ze laatst zelf appelmoes had gemaakt, maar dat het tegenviel. ‘Hij was helemaal niet zo lekker. Niet zoet genoeg, en met stukjes.’ Daar is Lisa overigens streng in: appelmoes mag geen stukjes hebben, want je moet hem makkelijk door je eten kunnen mengen.

babel_eetrubriek-2Ondertussen schudt Lisa’s vriend zijn hoofd. Hij vindt appelmoes heus niet vies, maar de mate waarin zijn vriendin het gebruikt, begrijpt hij niet. ‘Proef je überhaupt wel verschil? Of je lasagne of aardappel eet bijvoorbeeld? Alles smaakt zo zoet met dat spul.’ Maar Lisa kan, door haar jarenlange training, perfect het verschil proeven. Bovendien koelt de appelmoes gerechten af en brand je je tong niet. Ook handig. Restaurantbezoeken zijn lastiger. Ik vraag of ze wel kan genieten van uit eten gaan en er komt een twijfelachtige ‘tja’ uit Lisa’s mond. ‘Toch minder’.
De pasta is gekookt, wordt gemengd met de saus en geserveerd met wat rucola. Aan tafel mengt Lisa er vrolijk lepels appelmoes doorheen. Dit gerecht is volgens haar vriendinnen Lisa’s specialiteit en ze eet het zelf minstens één keer per week. ‘Waarom zou je afwisselen als je iets goed kan? Voor mij werkt het net zo als met het eten van appelmoes.’ De fotograaf en ik proberen een hapje met appelmoes. Tja. Je moet ervan houden.

babel_eetrubriek-4

Lisa maakt de pasta door champignons en chorizo in plakjes te snijden, te bakken en er wat witte wijn bij te doen. Ze maakt het af met wat crème fraîche en mengt er de pasta door. Zie hieronder mijn iets uitgebreider recept met knoflook en tomaat erbij.

Recept pasta met chorizo en champignons (2 personen)

  • babel_eetrubriekhalf bakje champignons (of helemaal, als je er erg van houdt)
  • 1 teen knoflook
  • scheutje witte wijn
  • handje kerstomaatjes
  • 150 gram chorizo
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 200 gram pasta
  • handje rucola
  • olijfolie, zout, peper

Zet een pan water met zout op.
Snijd de champignons in kwarten en de knoflook in plakjes.
Verhit wat olijfolie in een koekenpan en bak de champignons tot ze een goede kleur krijgen. Voeg de knoflook toe en bak even mee. Doe de wijn en tomaatjes erbij en laat even pruttelen.
Kook de pasta.
Maak ondertussen de saus af: snijd de chorizo in plakjes en doe in de pan, samen met de crème fraîche. Breng op smaak met peper of chili.
Meng met de pasta en serveer met een pluk rucola.

 

Wil je zelf met je kookkunsten in Babel? Stuur een bericht naar babel-fgw@uva.nl.

 

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s