Hip en lekker: recept Braziliaanse kaasbroodjes (pão de queijo)

Waar heb je zin in? Een verwarmend, super vullend en heftig hapje? Ah, dan heb ik de oplossing voor je. Maak Braziliaanse pão de queijo! Oftewel kaasbrood. Al is het is eigenlijk meer een kaasmuffin of kaaspannenkoek, afhankelijk van hoe je het maakt. Bovendien is het heel simpel om te maken. 

IMG_5322.jpgVraag je je trouwens af waarom er hip in de titel staan? Wel, dat is omdat de pão glutenvrij is!! Dat stond laatst op een truck waar je het kaasbrood kon kopen, op een foodfestival in de raï (zie foto boven). Daardoor is het brood hartstikke hip, ook voor mensen die gewoon tegen gluten kunnen. Overigens: als je echt niet tegen gluten kan is dit serieus om die reden dus ook een fantastisch recept.

Er zijn twee manieren om het te maken. Beide niet heel erg authentiek, want daarvoor moet je het deeg eerst koken en perfecte balletjes maken. Ik heb deze makkelijke manieren van mijn Braziliaanse vrienden geleerd. De eerste is het beslag in muffinvormpjes doen, zodat je een soort cupcakes maakt. De andere manier is het beslag bakken in een koekenpan. Uiteraard krijg je dan een iets andere uitkomst: de koekenpanversie is knapperiger en heeft minder smeuïge binnenkant.
Je kan het kaasbrood opleuken met zwarte peper, stukjes bacon of rauwe ham, wat kruiden of stukjes tomaat. Of gewoon naturel houden.IMG_5413.jpg

IMG_5419.jpg

Het recept dat we gebruikten is in cups. Ik wil wel proberen het in gram en milliliter te schrijven, maar ben bang fouten te maken. Bovendien is het met een kop best makkelijk. Dus neem een mok en probeer het eens hiermee.

Recept pão de queijo (Braziliaanse kaasbroodjes)

  • 1,5 kop (zo’n 170 gram) tapiocameel (toko of zelfs sommige AHs!)
  • 23 kop melk
  • ⅓ kop olijfolie
  • 1 ei
  • 12 kop (zo’n 65 gram) geraspte pittige kaas (belegen of oude Nederlandse werkt goed)
  • snufje zout
  • eventueel zwarte peper, wat stukjes bacon of rauwe ham, een snufje tijm of een paar stukjes tomaat
  • papieren/kunststof muffinvormpjes of een koekenpan

Optie 1: Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng alle ingrediënten in een kom en kluts goed met een garde. Vul zo’n 10-12 vormpjes tot driekwart met het beslag. Zet ze zo’n half uur in de oven (hou in de gaten! misschien moet je ze afdekken met zilverfolie als de bovenkant te hard gaat).

Optie 2:
Meng alle ingrediënten in een kom en kluts goed met een garde.
Verhit een medium koekenpan en doe er een klein beetje olijfolie of boter in. Giet een lepel beslag in de pan en bak de pannenkoek aan beide kanten tot hij goudkleurig is.

IMG_5418.jpg

Trouwens:

  • Meer Braziliaans eten? Ik heb ook een recept voor feijoada (bonenstoofpot met varkensvlees) en strogranoff met kip op z’n Braziliaans!

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

2 thoughts on “Hip en lekker: recept Braziliaanse kaasbroodjes (pão de queijo)

  1. Jouw recept ga ik proberen. Ik heb al eerder iets dergelijks gemaakt en de smaak was wel lekker maar de struktuur nogal kauwgom/gummiachtig.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s