Mijn recept chili sin carne

Chili sin carne? Maar die had ik laatst toch al op mijn blog? Ja, klopt. Maar aangezien chili een beroemd studentengerecht is kunnen meerdere recepten geen kwaad, nietwaar? Bovendien is de andere versie van een gastkok en deze van mij, met naast chilibonen ook linzen en kikkererwten en wat paprika en taugé erin. Weer sin carne? Ja! Want zonder vlees is het hartstikke lekker en de wereld (en je studentenportemonnee) wordt er een stuk  beter van als we minder vlees eten.

Het wordt in 2016 het jaar van de peulvrucht, wist je dat al? Ik riep het al drie keer enthousiast tegen mijn huisgenoten die dan beleefd zeiden dat ik het al had gezegd. Maar het is nou eenmaal een goed initiatief. Peulvruchten zijn lekker, gezond en goed voor het milieu. En je kan er zoveel mee. Ik kook veel met bonen, linzen en kikkererwten. Zie voor inspiratie bijvoorbeeld mijn slawraps met linzen, pasta met doperwten en deze pagina met drie recepten voor kikkererwten.
Maar goed, nu naar het recept voor vandaag. Perfect voor een maandagavond als jij (en je huisgenoten/kinderen/ouders/vriend-vriendin/man-vrouw/opa-oma/vrienden) hard hebt gewerkt en behoefte hebt aan iets warms, vullends en pittigs.
Het recept is voor vier personen, want het is fijn er veel van te maken omdat je dan meer soorten peulvruchten kan gebruiken. Ben je maar met één of twee, bewaar de rest dan in de koelkast voor de volgende dag of in de vriezer voor later. Je kan alles natuurlijk ook halveren, wil je niets overhouden. Neem ofwel van de kikkererwten, ofwel van de linzen een groter blik.IMG_5429

Recept chili sin carne (4 personen)

  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • halve rode peper (of wat chilipoeder)
  • 2 paprika’s (minstens 1 rode voor de kleur)
  • 200 gram taugé
  • 2 eetlepels tomatenpuree of een half blik gepelde tomaten
  • 1 blik (400 gram) chilibonen
  • 1 blik (400 of 150 gram) kikkererwten
  • 1 blik (400 of 150 gram) linzen
  • theelepel komijnpoeder, theelepel korianderpoeder
  • Zout, olijfolie
  • Verse koriander

Snij de ui in halve ringen en hak de knoflook en rode peper fijn. Snijd de paprika’s in repen. Bak eerst de ui in een hapjespan in olie, voeg na 5 minuten de knoflook en chili toe en na nog eens 5 minuten de paprika. Laat zacht worden onder een deksel.
Voeg de helft van de taugé, de tomaten en de peulvruchten (uitgelekt!) toe en breng op smaak met de specerijen (misschien wil je meer dan één theelepel. Proef!) en zout. Voeg eventueel wat meer tomaat of water toe, als het er droog uitziet. Laat zo’n tien minuten pruttelen. Voeg de laatste minuut de rest van de taugé toe en schep even om. Serveer met verse koriander, Griekse yoghurt en guacamole (zie onder) en misschien wat tacochips.

Recept knoflookyoghurt

  • 200 gram Griekse of Turkse yoghurt
  • halve teen knoflook
  • verse koriander of of verse/gedroogde munt
  • zout, zwarte peper

Pers de knoflook in een knijper (of snijd heel fijn), hak de kruiden fijn en meng met het zout en de peper door de ingrediënten door de yoghurt.

Recept guacamole

  • 2 rijpe avocado’s
  • halve teen knoflook
  • kwart chilipeper (of wat chilipoeder)
  • 1 eetlepel limoensap
  • komijn, zout

Prak de avocado’s met een vork en pers de knoflook uit in een knijper. Meng en voeg de andere ingrediënten toe. Heb je nog verse koriander? Dat is er, fijngehakt, ook lekker door.

 

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s