Voor de hapjesavond: recept taart met boerenkool en zoete aardappel

Ik had laatst een eet-avond met de redactie van Babel, het blad waar ik de culinaire rubriek voor schrijf. Je kent zo’n avond vast: “Neem allemaal wat te eten mee!”. Dit geldt voor borrels, vriendendiners, picknicks, filmavonden. Best handig om even te kijken wat iedereen meeneem, anders heb je zo een avondje-stokbrood, alleen maar drank of helemaal geen drank. Heb je binnenkort weer een avond waarbij je wat mee wil nemen en heb je het inmiddels wel gehad met de worstenbroodjes van je moeder, lees dan verder en maak een hartige taart met boerenkool, zoete aardappel en geitenkaas. Ook lekker voor een gewoon avondmaal, overigens.

Ik maakte de taart met feta, maar denk eigenlijk dat geitenkaas beter werkt, die is wat romiger. Doe wat je wilt!
De grootte is afhankelijk van je bakplaat, maar in een normale oven is dit zeker genoeg voor twee personen (avondeten) of een stukje voor iedereen (hapjesavond).

Recept taart met boerenkool en zoete aardappel

  • 1 zoete aardappels
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 150 gram boerenkool
  • pakje hartige taartbodem of bladerdeeg (ontdooid) of zelfgemaakt deeg (zie onder het recept)
  • 125 gram geitenkaas of feta
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • halve theelepel chilipoeder
  • olijfolie, zout

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de zoete aardappel en snijd hem in kleine blokjes. Verdeel over een bakplaat en meng met twee eetlepels olijfolie (of iets meer), de komijn/koriander/chili en zout. Zet zo’n kwartier in de oven, tot de aardappel zacht is.
Snijd ondertussen de ui en knoflook in dunne plakjes. Bak ze in olijfolie in een wok of grote koekenpan. Laat in vijf minuten een beetje zacht worden onder een deksel.
Zet het vuur hoger en voeg handje voor handje de boerenkool doe. Laat nog even zacht worden onder een deksel. Breng op smaak met wat zout.
Bekleed een bakplaat met het deeg en beleg met de zoete aardappel en boerenkool. Verdeel de geitenkaas erover en maak af met een scheut olijfolie.
Zet zo’n half uur in de oven, tot de bodem gaar is.IMG_5439

Trouwens:

  • Hier het recept voor deeg: Meng en kneed 250 gram bloem, 125 gram harde boter in blokjes (de goedkoopste is goed voor bakken, die is hard), een ei, een snuf zout en een beetje water. Laat een uur in de koelkast staan en rol het dan uit.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klink hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s