Babelkoken met de literaire kok en recept aglio olio & garnaaltjes met bloedsinaasappel-venkelsalade

 

12699312_10208429868126997_1892888794_oWat eet de geesteswetenschapper? Elke week duik ik de keuken in met FGw’ers. Deze keer: spaghetti aglio olio en bloedsinaasappel-venkelsalade van de literaire chef Bowi van restaurant Choux. De foto’s zijn van Anna Berkhout.

Een opwekkende geur van tomaten, spek en ui komt me tegemoet in de ruime keuken van Bowi van Onna (24) in Oud-West. ‘O, dat is niet voor vanavond hoor.’ De masterstudent Redacteur/editor werkt bij restaurant Choux, nog niet zo lang geopend en direct een succes. Hoewel er bij Choux technisch ingewikkelde gerechten worden gekookt, houdt Bowi thuis meer van de goede, simpele keuken en maakt daarom vaak Italiaans eten. Zoals de pasta van vanavond die we wél eten: spaghetti aglio olio e peperoncino (knoflook, olie en rode peper, red.) met Hollandse garnaaltjes en een salade van venkel en bloedsinaasappel.

Al ruim zes jaar werkt Bowi in de keuken, vertelt hij terwijl hij garnalen pelt (‘altijd ongepelde kopen, die zijn het lekkerst’), maar toch is de uitgeverswereld de plek waar hij later terecht wil komen. Koken is fysiek zwaar, er wordt veel gedronken en je bent altijd ’s avonds aan het werk. Soms vinden mensen de combinatie koken en de studie tot redacteur raar. ‘Maar het ligt helemaal niet zo ver uit elkaar. Het draait allebei om smaak. Je wil het publiek het lekkerste eten voorzetten en de mooiste boeken laten lezen.’

12696685_10208429868006994_19673481_o
Bowi gaat ondertussen door met koken: hij fruit de garnalenschillen in olijfolie, zodat de garnalensmaak straks extra te proeven is. Vervolgens zeeft hij de olie, bakt er knoflook en chilipeper in en kookt pasta. Op het laatst mengt hij er peterselie en de garnalen door. De venkelsalade flanst Bowi zwierig in elkaar, met niets meer dan de venkel, bloedsinaasappel en een drupje sushiazijn.

Thuis kookt Bowi graag voor vrienden, maar als hij alleen is eet hij vaker wat buiten de deur. ‘Het is een misvatting dat het altijd duur is, je moet gewoon de goede adresjes kennen.’ Bovendien is zelf koken niet goedkoper, aangezien Bowi liever goede producten koopt en de supermarkt vermijdt. ‘Is dat snobistisch?’

12695146_10208429867966993_1677301373_o

Aan tafel zijn inmiddels ook twee vrienden aangeschoven. We drinken natuurwijn en weer komt de vraag over snobisme op. ‘Ik werk hard en geef graag mijn geld uit aan goede producten. Maar ik kan me ook gewoon volgieten met bier, hoor.’ De pasta is dieper van smaak dan een gewone aglio olio en Bowi’s vrienden kijken jaloers naar mijn bord. ‘Volgens mij heeft hij jou meer gegeven.’ Gelukkig peuzel ik de pasta op. Koken en literatuur zijn wat mij betreft een hele goede combinatie.

12696462_10208429866566958_637630541_o

 

Recept spaghetti aglio, olio, peperoncini & Hollandse garnaaltjes

 • 500 gram ongepelde Hollandse garnalen
 • 3 tenen knoflook
 • 1 chilipeper
 • 4 el goede olijfolie
 • 400 gram spaghetti
 • half glas witte wijn
 • handje bladpeterselie
 • handje parmezaan (fac.)

Pel de garnalen en bewaar de schalen. Mocht je niet weten hoe je garnalen pelt, duik dan de onuitputtelijke wereld van het internet in (en kijk bijvoorbeeld dit filmpje).
Verhit de olie in een koekenpan en bak de garnalenschalen zachtjes, zo’n minuut of tien.
Zet een pan water met zout op.
Snijd ondertussen de knoflook en chilipeper fijn. Verwijder de zaadjes uit de peper als je hem niet te heet wil. Hak de peterselie fijn.
Als de garnalenschalen een lekker kleurtje hebben, draai dan het vuur uit en zeef de olie. Gooi de schalen weg en doe de olie terug in de pan. Bak er zachtjes de knoflook en chilipeper in (de knoflook mag niet donker worden) en breng op smaak met wat zout.
Kook ondertussen de pasta. Voeg na zo’n 8 minuten de garnalen bij de knoflook en chili en bak nog zachtjes een paar minuten mee.
Giet de pasta iets te al dente af (zo’n 1 minuut voor de kooktijd aangeeft) en bewaar wat van het kookvocht. Meng pasta, het knoflookmengsel en de peterselie in de pan en voeg de witte wijn en zo nodig wat kookvocht toe. Warm het mengsel nog even door en schep om.
Serveer met wat parmezaan.

12669964_10208429867046970_1767530504_o

Salade van bloedsinaasappel en venkel

 • 1 venkel
 • 3 bloedsinaasappels
 • 1 el sushi-azijn
 • handje ongezouten pistachenootjes

Snijd de venkel in dunne halve plakjes en de sinaasappels in fijne partjes. Meng met de azijn. Rooster de pistachenootjes kort in een koekenpan zonder olie en meng door de salade.

 

Trouwens:

 • Als je geen zin hebt om te pellen kan je natuurlijk ongepelde garnalen kopen, maar dan krijg je wel een minder intense garnalensmaak in de olie.
 • Italianen gaan altijd steigeren als je vis en kaas combineert. Toch werkt het goed in deze pasta.
 • Pastahoeveelheden bepalen is altijd lastig. Voor studenten is 100 gram p.p. vaak niet genoeg en ik maak standaard altijd een pak van 500 gram voor mij en mijn 3 huisgenoten. Veel kokers vinden 80 gram al ruim voldoende. Kijk hoeveel honger iedereen heeft en hoeveel vullende zaken er in de saus zitten (zo heb je in deze pasta met zoete aardappel minder pasta nodig dan één met alleen olie en wat garnaaltjes).

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s