Smeuïge linzen-wortelburgers

Zin in eens wat anders? Dat had ik ook. Ik keek wat er nog in huis was en flanste deze linzen-wortelburgers in elkaar. Ze zijn lekker smeuïg en zacht van binnen. Doe ze op een broodje met gebakken ui en yoghurt-muntsaus of eet met gebakken groente en misschien nog wat rijst.

IMG_6257

Linzen-wortelburgers (voor 2 personen)

  • 1 wortel
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • stukje gember
  • 3 el olijfolie
  • 1 blik linzen (à 400 gram)
  • halve el komijn
  • halve el koriander
  • 1 tl chilipoeder
  • 5 walnoten
  • 5 el paneermeel
  • 1 klein ei of een eidooier van een groot ei

Snijd de wortel in grove stukken en kook in water met zout tot de stukken gaar zijn.
Snijd ondertussen de ui in grove stukken en doe met de (gepelde) knoflook en (geschilde) gember in het bijbehorende bakje van een blender. Maal tot alles heel fijngesneden is. (geen blender? Snijd met de hand fijn).
Bak het uimengsel zachtjes in 1 el olie in een kleine koekenpan tot alles begint te kleuren.
Giet de wortel af en meng met de linzen, het uimengsel, de specerijen, walnoten en 3 el paneelmeel in een keukenmachine (of het bakje van de blender, in delen) tot een pasta. Breng op smaak met zout en proef. Voeg het ei toe en meng.
Vorm vier of zes hamburgertjes van het mengsel.
Doe de overige 2 el paneermeel in een diep bord en haal voorzichtig de burgers één voor één hier doorheen.
Leg de burgers op een bord en zet een uur in de koelkast.
Verwarm na een uur een ruime koekenpan op hoog vuur met de overige 2 el olie. Bak de burgers rondom bruin.
Lekker met een kneep limoensap.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s