Recept moqueca (Braziliaanse garnalenstoofpot)

Het is rood, ruikt intens en vrij vreemd en in het noordoosten van Brazilië is de geur overal. Rara…
Palmolie! En dan bedoel ik de ruwe, ongeraffineerde. Afgelopen weekend kookte ik ermee, in een stoofpot met garnalen, witvis, paprika en kokosmelk. IMG_6398

IMG_6131Een tijdje geleden heb ik een Braziliaan aan de haak geslagen (of hij mij), vandaar dat ik opeens met verschillende Braziliaanse recepten op mijn blog kwam (zoals deze, deze en deze).
Even over die palmolie. Want misschien weet je dat die eigenlijk vreselijk slecht is. Slecht voor je lijf (veel verzadigd vet) en slecht voor het milieu (er wordt veel tropisch regenwoud voor gekapt). Dat is waar, maar vooral omdat geraffineerde en kleurloze palmolie ontzettend veel in de industrie (zoals in koekjes, deegwaren, chocolade, en schoonmaakmiddelen) wordt gebruikt, het is namelijk goedkoop. Maar ik denk dat als je één keer eens een pot palmolie koopt voor deze stoofpot, de schade wel meevalt. Anders kan je ook olijfolie gebruiken, al gaat de karakteristieke smaak dan wel verloren.

In noordoost-Brazilië maken schijnt het overal naar de palmolie (dendê) te ruiken. Er worden gevulde bonenballen in gefrituurd (acarajé), kip met pinda en cashewnoten (xim- xim de galinha) in gemaakt en verschillende stoofpotten met vis/garnalen en kokosmelk. De beroemdste is de moqueca, en die maakten Mario en ik voor mijn ouders. Je eet er cassave bij, die lange donkere knol die je vast wel eens bij de toko hebt gezien. In Brazilië doen ze er van alles mee. Je kan er frieten van maken, ze koken als aardappels en van het meel kaasbroodjes (pão de queijo) bakken. Bij een moqueca maak je er een soort polenta mee (pirão) en/of je bakt het knapperig in palmolie als crunchig element (farofa).

 

Ok, genoeg gekletst. Laten we koken!

Recept moqueca (Braziliaans garnalen-visstoof), 4 personen

  • 350 gram grote gepelde garnalen
  • 350 gram witvis (talapia of kabeljauw)
  • 4 el limoensap
  • 3 knoflooktenen, gehakt
  • 2 el palmolie (toko)
  • 1 ui in ringen
  • 2 kleuren paprika, in reepjes
  • halve chilipeper, in ringetjes
  • 3 tomaten, in stukken (of uit blik)
  • 2 lenteuien, fijngesneden
  • half bosje koriander, fijngehakt
  • 400 ml kokosmelk

Doe de vis (in zijn geheel) en garnalen met het limoensap, de knoflook en twee tl zout in een kom. Laat een half uur marineren.
Bak de ui in de palmolie op halfhoog vuur in een hapjespan, tot hij zacht begint te worden. Voeg dan de paprika en chilipeper toe en schep goed om. Voel tot de paprika ook zacht te begint te worden en voeg dan de tomaat en lente-ui toe. Laat een minuut of vijf zachtjes bakken en voeg driekwart van de koriander, zout en zwarte peper toe. Leg de garnalen en vis hierboven en bedek met wat van de saus en de kokosmelk. Warm even goed door en zet dan het vuur laag. Laat zo’n 15 min pruttelen en roer af en toe.
Serveer met de rest van de koriander. Geef er Braziliaanse rijst, pirão en farofa bij (zie onder).IMG_6398
(op de foto van links naar rechts: moqueca, farofa, rijst, pirão)

Recept Braziliaanse rijst (4 personen)

  • halve ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 300-350 gram witte rijst

Bak de ui en knoflook een paar minuten in olijfolie. Voeg de rijst toe en schep even om. Voeg water met zout toe tot de rijst onder staat en laat koken, roer af en toe om. Misschien moet er meer water toe.

Recept pirão

  • 5 flinke el cassavemeel (toko)

Schep zo’n vier eetlepels van het stoofpotvocht in een pannetje bij het cassavemeel en meng.

Recept farofa

  • halve ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el palmolie
  • 5 flinke el cassavemeel (toko)

Bak de ui en knoflook een minuut of 5 in de palmolie. Voeg dan het cassavemeel toe en bak een paar minuten terwijl je omschept.

Trouwens

  • Ziet de ene foto er anders uit dan de ander? Klopt! We maakten de moqueca twee keer, een keer met alleen (en ongepelde) garnalen, de andere keer ook met witvis en meer kokosmelk.

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s