Hartige taart met spinazie, ricotta en citroenschil

IMG_6710Een rol bladerdeeg: je gooit er wat op, doet hem in de oven en hebt een hartige taart. Het leven kan zo makkelijk zijn. Moet je natuurlijk nog wel een leuke combi van ingrediënten bedenken en het liefst de taart eerst even blindbakken, zodat de bodem gaar wordt. Gisteren maakte ik een taart met spinazie, ricotta voor wat romigheid, parmezaan voor wat pit en citroenschil voor nét even een bijzonder smaakje. Het werkte goed! Helemaal met de bietensalade met extra mosterd die ik erbij maakte.

 

Recept hartige taart met spinazie, ricotta en citroenschil (2-3 personen)

  • 1 rol bladerdeeg uit de koeling (of 6 plakjes uit de diepvries)
  • 450 spinazie (diepvries of vers)
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • 100 g ricotta
  • 50 gram parmezaan of pecorino
  • 1 citroen

Verwarm de oven op 200 graden. Leg het deeg op een bakplaat en leg er een blaadje bakpapier op. Doe daar rauwe bonen of een kom/schaal op, voor het blindbakken. Zet 10 minuten in de oven als die op temperatuur is.
Kook ondertussen de spinazie 5 minuten in water met zout. Laat uitlekken in een vergiet.
Snijd ondertussen de ui in halve dunne ringen en de knoflook in plakjes.
Bak de ui 5 minuten zachtjes in olijfolie en voeg dan de knoflook toe. Bak tot beide zacht zijn maar nog niet bruin.
Doe de uitgelekte spinazie bij de ui en knof en bak omscheppend mee. Voeg de ricotta en de helft van de parmezaan toe. Rasp ongeveer 1 el van de citroenrasp en voeg toe. Breng op smaak met zout en peper.
Haal het deeg uit de oven, verdeel het spinaziemengsel erover en strooi de rest van de parmezaan (of nog meer) over de taart.
Zet 20-30 minuten in de oven.IMG_6706

Ik at er bietensalade bij met vinaigrette met veel mosterd, want ik had na te veel maanden “Franse” mosterd (best prima bij kroketten, maar verder niet) eindelijk Dijonmosterd gekocht.

Recept bietensalade (2 personen)

  • 3-4 gekookte bieten
  • sjalotje of halve rode ui
  • 1 el mosterd
  • halve el azijn
  • snufje zout
  • halve el water
  • 2-3 el olijfolie

Snijd de bieten in plakjes en hak het sjalotje fijn.
Roer de rest van de ingrediënten tot een vinaigrette en meng met de bieten en het sjalotje. Bestrooi eventueel nog met wat kruiden (ik nam koriander).

IMG_6703 (1)

Volg me ook op twitterfacebook en instagram!
Recept zoeken? Kijk in de receptenindex!
Ik geef nu ook tours over de culinaire geschiedenis van Amsterdam! Klik hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s